Pääkirjoitus: Espanjan umpikuja paheni – ja se ennustaa huonoa koko Euroopalle - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Espanjan umpikuja paheni – ja se ennustaa huonoa koko Euroopalle

Sosialistijohtaja Pedro Sánchez julistautui voittajaksi vaaleissa, jotka olivat hänelle pettymys.

Julkaistu: 11.11.2019 21:00

Espanjan kaltainen politiikan pirstaloituminen vie Eurooppaa uuteen pysähtyneisyyden aikaan.

Jos Espanjan viime viikon lopun parlamenttivaaleista etsii tienviittaa Euroopalle, se osoittaa vain yhteen suuntaan: pysähtyneisyyden aikaan.

Neljän vuoden aikana Espanjassa on pidetty neljät vaalit, jotka aina heittävät lisää soraa järjestelmän rattaisiin. Nyt pääministeri Pedro Sánchezin sosialistipuolue PSOE säilyi suurimpana vaikka menetti kolme edustajaa. Edellisten vaalien jälkeen Sánchez ei halunnut tehdä yhteistyötä radikaalin Podemos-puolueen kanssa. Nyt koko vasemmiston asema heikkeni.

Espanjan politiikkaa dominoivat vuosikymmenet PSOE ja konservatiivinen PP, jotka vuorottelivat vallassa. Erityisesti Sánchezille tuntuu vaikealta hyväksyä, että tämä on mennyttä aikaa.

Vaalien suuri voittaja oli populistioikeistolainen VOX, joka on nopeasti noussut tyhjästä maan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Diktaattori Francon kuoleman jälkeen äärioikeisto on tähän asti ollut syrjässä valtavirrasta. Tämäkin tuo jännitteensä. Suuri häviäjä oli keskustaliberaali Ciudados, joka vielä hiljan oli aallon harjalla.

Espanjan politiikkaa vielä mutkistaa Katalonian kestokriisi, joka tiukentaa asenteita ja vie muissakin asioissa kompromissihaluja. Uudet vaalit voivat tulla taas, mutta mitä niillä saavutetaan?

 Espanja näyttää tie näyttää Euroopan tieltä.

Espanjan tie on muunkin Euroopan tie. Politiikka yhtä aikaa pirstaloituu ja polarisoituu. Uusia puolueita syntyy varsinkin äärilaidoilla ja maltillisen keskustan suosio vähenee. Näin on käymässä myös Saksassa ja Italiassa. Näin voi käydä Britanniassa, jossa seuraavat Euroopan merkittävät parlamenttivaalit järjestetään joulukuussa.

Britannian vaalijärjestelmä suosii suuria puolueita, mikä loi kaksipuoluejärjestelmän. Nyt se on vaarassa, kun Brexit-kysymys ohittaa tutut vastakkainasettelut. Brittiparlamentti saattaa halvaantua entisestään, jos vaalitulos on sekava.

Eurooppalainen puoluerakenne syntyi maailmansotien jälkeen. On luonnollista, että se tässä ajassa vanhentui. Uudet kiistakysymykset korvaavat vanhat ja uudet äänestäjien eturyhmät vanhat. Mutta koska vanhoilla puolueillakin on edelleen kannattajansa, murros jää kesken. Kummallisessa välitilassa ongelmat kärjistyvät.

Suomessa on läpi itsenäisyyden totuttu hajanaiseen puoluekenttään. Ongelma ratkaistiin sillä, että hallituksia muodostettaessa oikeiston ja vasemmiston raja opittiin ylittämään helposti. Harvoja poliittisia ryhmiä on haluttu tai jouduttu pitämään paitsiossa. Tällä reseptillä meillä luotiin hyvinvointivaltio.

Totutut ratkaisut eivät toimi loputtomiin Suomessakaan ja yhteistyön eteen nousee uusia esteitä. Tämä voi olla vääjäämätöntä kehitystä, mutta sen seuraukset tuskin ovat myönteisiä.

Lisää aiheesta