Pääkirjoitus: Virkapolitikoinnin sietämätön sitkeys

Julkaistu:

Kelan pääjohtajavalinta on keskustalle hallitusrauhaa suurempi asia.
Kelan pääjohtajan valinta kiepahti nimitysprosessin viime hetkillä omituiseksi osoitukseksi siitä, kuinka sitkeässä onkaan poliittisen taktikoinnin kulttuuriperintö valtion keskeisissä virkanimityksissä.

Draama kärjistyi keskiviikkona, kun Kelan valtuusto kokoontui nimittämään laitokselle uutta pääjohtajaa vuodenvaihteessa eläkkeelle väistyvän Elli Aaltosen seuraajaksi.

Vielä valtuuston kokouksen alkaessa päähallituspuolue Sdp:n edustajat luulivat, että pääjohtajaksi nimitetään puolueen entinen kansanedustaja, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio.

Toisin kävi, sillä keskusta oli kulissien takana junaillut valtuuston enemmistön sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtajan Outi Antilan kannalle.

Pääjohtajaksi nouseekin Antila eikä Tainio.

Käänne tuli Sdp:lle nöyryyttävänä yllätyksenä. Puolueen edustajat tulkitsivat keskustan taktikoinnin ”maton vetämiseksi alta”, ja ärtyneimmät murisevat jo kostoa.

Tuskin on keskustallekaan yllätys, että tempaus kiristää päähallituspuolueiden ennestäänkin haastavia välejä.

Kelan pääjohtajavalinta oli keskustalle hallitusrauhaa suurempi asia.

Lisäksi pääjohtajan ”sopivuus” keskustalle painavampi valintaperuste kuin laitoksen valtuuston asettaman nimitysvaliokunnan pätevyysperustein valmistelemat ehdotukset.

Virallisen valintamenettelyn loppusuoralle seulomat kärkiehdokkaat olivat Tainio ja HUS:n hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen. Antila oli karsiutunut ennen loppusuoraa.

Kelaa on johtanut keskustalainen pääjohtaja jo 65 vuoden ajan, joten laitoksen lipsuminen Sdp:n johtoon oli puolueelle uhka.

Antila oli keskustalle Tainiota sopivampi valinta, vaikka ei Antilakaan ole puolueen jäsen. Keskustakelpoisuuteen riitti, että Antila on aikoinaan ollut maa- ja metsätaloustuottajien MTK:ssa töissä ja luonnehtinut ajatteluaan alkiolaiseksi.

Mutta miksi Kelan pääjohtajanimitys on keskustalle niin tärkeä, että se menee hallitusrauhan edelle?

Yhden vastauksen antaa keskustaveteraani Seppo Kääriäinen Helsingin Sanomille (HS 6.11.).

Kääriäisen mukaan keskusta on ”perusturvapuolue”, jolle on tärkeää päästä Kelan johtopaikoilta edistämään ”perusturva-ajattelua” yhteiskunnassa. Lisäksi hän muistuttaa, että Kelan pääjohtajan paikka on viimeisiä keskustalle ”kuuluvia” nimityksiä.

Epäilemättä Kääriäinen tuntee keskustalaisen kentän tunnot, mutta on puolueesta kuulunut toisenlaisiakin linjauksia.

Esimerkiksi Matti Vanhanen ja Juha Sipilä ovat kumpikin vuorollaan esittäneet pääministerin linjauksinaan, että poliittisten virkanimitysten aika on ohi.