Pääkirjoitus: Maailman suurin kaupan Saudi-Arabiassa – Venäjänkin pitää huolestua tulevaisuudestaan

Julkaistu:

PÄÄKIRJOITUS
Öljybisnes tuottaa yhä valtavia omaisuuksia, mutta pian voi olla toisin.
Maailman suurimman öljy-yhtiön Saudi Aramcon listautumisesta pörssiin ilmoitettiin viikonvaihteessa. Sitä pidetään myös maailman kannattavimpana yhtiönä. 1970-luvulta lähtien Saudi Aramco on ollut valtion omistuksessa.

Yhtiöstä aiotaan myydä vain 1-2 prosenttia, mutta siitäkin toivotaan jopa kymmenien miljardien dollarien tuottoa. Jotkut asiantuntijat tosin pitävät saudien odotuksia ylisuurina.

Uutista on tiedetty odottaa, sillä kruununprinssi Mohammed bin Salman kertoi suunnitelmasta jo muutama vuosi sitten. Viimeisimpiä hanketta hidastavia asioita oli öljykentille tehty ohjusisku, josta vastuun ottivat Jemenin kapinalliset. Saudi-Arabia kuitenkin syytti Irania.

Kruununprinssi haluaa esiintyä uudistajana, mutta häntä syytetään summittaisista vangitsemisista ja kidutuksista. Myös toimittaja Jamal Khashoggin murhasta Istanbulissa vuosi sitten lankesi epäilyksen varjo kruununprinssin ylle.

Öljy-yhtiötä himoitsevat sijoittajat eivät tällaisista välitä. Kruununprinssi poseeraa yhä tottuneesti maailman mahtajien joukossa.

Saudi-Arabia tarvitsee rahaa taloutensa monipuolistamiseen. Hyvinvointia ei voida enää ylläpitää pelkillä öljytuloilla.

Taustalla on pelko öljyn kysynnän vähenemisestä. Ilmastonmuutosta ehkäisevistä toimista merkittävin on fossiilisten polttoaineiden käytön radikaali vähentäminen. Kulunee vuosikymmeniä ennen kuin öljyn kulutus oikeasti kääntyy laskuun, mutta siitä riippuvaisen maan on pakko ennakoida.

Osa kruununprinssin suunnitelmista muistuttaa tieteiskirjallisuutta, osa on toteutettavissa. Maan yhden suvun diktatuuri vaikeuttaa asioita. Saudi Aramcokin on usein toiminut valtapolitiikan välineenä, mikä ei välttämättä vaurautta kasvata. Sota ja terrori voivat häiritä bisnestä.

Suomen vieressä olevalle Venäjälle öljytulot ovat myös tärkeitä. Maantieteestä johtuen öljyn tuotantokustannukset ovat Venäjällä suuremmat kuin Saudi-Arabiassa. Kun kysyntä vähenee, sen öljybisnes on ensin vaikeuksissa.

Maita ei voi suoraan verrata toisiinsa. Venäjän öljyvarat eivät ole riittäneet kansan paapomiseen saudien tapaan. Maalla on runsaasti muita mahdollisia tulonlähteitä, mutta niitä ei aina hyödynnetä tehokkaasti. Ukrainan kriisin seurauksena voimassa olevat pakotteet hidastavat talouden uudistamista.

Pitkän päälle Venäjänkin pitää päästä eroon öljyriippuvuudesta. Suomalaisille yrityksille ison naapurin talouden muutokset ovat jälleen mahdollisuuksia ja uhkia. Myös Venäjän kanssa tehtävässä bisneksessä pitäisi ottaa huomioon moraali ja ihmisoikeudet. Yhtälö ei ole välttämättä sen helpompi kuin Saudi-Arabian kanssa kauppaa tehtäessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt