Pääkirjoitus: Lähestyttävä media, iso tehtävä - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Lähestyttävä media, iso tehtävä

Kuvituskuva
Julkaistu: 1.11. 8:00

Ilta-Sanomat on tärkeä demokratian ja yhteiskunnallisen yhteenkuuluvuuden tukipaalu, kirjoittaa Ilta-Sanomien vastaava päätoimittaja Johanna Lahti.

Arvoisa lukija, aloitan tänään Ilta-Sanomien vastaavana päätoimittajana. Saan johdettavakseni Suomen suurimman digitaalisen uutismedian, maan tehokkaimman toimituksen ja hykerryttävän monipuolisen aiheiden kirjon.

Tehtävää helpottaa se, että edeltäjäni Tapio Sadeojan johdolla Ilta-Sanomat on kasvanut kansainvälisestikin katsoen huikeaksi digitaalisen median menestystarinaksi.

Vaikeaksi työn tekee taas se, että muuttuvassa maailmassa ei aiemmilla onnistumisilla pitkälle pötkitä. Menestyäkseen median pitää koko ajan kehittyä, ymmärtää yleisönsä muuttuvia tarpeita ja mielenliikkeitä sekä pysyä välttämättömänä osana lukijoidensa arkea. Suomen suurimman asema tuo myös mukanaan painavan vastuun. Sillä on todellakin väliä, mistä ja miten Ilta-Sanomat kertoo.

Aloitin Ilta-Sanomissa 1997 aikana, jolloin ainoa kosketus digitalisaatioon oli kömpelösti toimiva toimitusjärjestelmä. Parissa kymmenessä vuodessa internet on mullistanut lähes kaiken, mutta Ilta-Sanomien journalismin perusta on yhä sama: tinkimätön kiinnostavien aiheiden ja näkökulmien pohdinta, pyrkimys tehdä asiat vielä vähän paremmin sekä kyky ja halu tarkastella ympäröivää maailmaa laajasti ja ennakkoluulottomasti. Ilta-Sanomissa on aina ymmärretty, että ihminen voi olla samaan aikaan kiinnostunut monenlaisista aiheista: yhteiskuntia järisyttävistä kovista uutisista viihdetähtiin ja urheilu-uutisista terveysvinkkeihin.

Kärkevinä ja kepeitä aiheita pelkäämättöminä iltapäivälehdet ovat välillä helpon kritiikin kohde, mutta yhdestä asiasta Ilta-Sanomissa ei tingitty painetun lehden valtakaudella eikä tingitä nytkään. Journalismin eettiset säännöt ovat kaiken perusta. Faktat tarkistetaan, julkaisupäätökset pohditaan tarkasti ja eri osapuolia kuullaan.

Ilta-Sanomat on tärkeilemätön ja ihmisläheinen media, jolla on iso tehtävä. IS perustettiin 1932 Mäntsälän kapinan aikaan turvaamaan vapaa tiedonvälitys kansallisen kriisin hetkellä, ja sillä tiellä lehti on yhä. Ilta-Sanomat on tärkeä demokratian ja yhteiskunnallisen yhteenkuuluvuuden tukipaalu maailmassa, jossa faktoja ja valheita sotketaan surutta, ääripuhe yleistyy ja epävarmuus ja epäluulo kasvattavat toinen toisiaan. Eettisen journalismin tarve on suurempi kuin koskaan, ja suurimmilla medioilla on suorastaan yhteiskunnallinen velvollisuus pitää itsensä relevantteina ihmisten arjessa, jotta ihmiset voivat muodostaa mielipiteensä ja käsityksensä maailmasta tosiasioihin ja riippumattomaan journalismiin perustuen.

Samasta syystä tiedotusvälineiden pitää pohtia, miten ne pystyvät olemaan aidosti moniäänisiä maailmassa, jossa mielipiteet ja äänenpainot kärjistyvät. On äärettömän tärkeää, että media tunnistaa ja puhuu ihmisten peloista ja huolista, vaikeita aiheita ei voi jättää valesivustojen tai ääripäiden meuhkattavaksi. Samoin on ymmärrettävä laajasti lukijoiden arjen haaveita ja unelmia, eikä valtakunnallisen ison tiedotusvälineen auta katsoa maailmaa helsinkiläisten tai liian elitististen linssien läpi.

Yhteiset puheenaiheet ja jaetut kokemukset ovat arkista, mutta korvaamatonta yhteiskunnallista liimaa. Totaalista yhtenäiskulttuuria ei kai kukaan haikaile, mutta välillä on hyvä huomata, miten moni asia meitä myös yhdistää: jännitämme futismenestystä, päivittelemme Brexitiä, järkytymme vääryyksistä ja liikutumme inhimillisen hyvän edessä.

Ilta-Sanomat on 87-vuotiaana teräksisessä kunnossa. Lupauksemme teille lukijat on kirkas: kerromme aina juuri sen hetken tärkeimmät ja kiinnostavimmat uutiset ja puheenaiheet – tarjoamme tietoa ja ymmärrystä maailmasta, ilahdutamme, yllätämme ja viihdytämme.