Menetetty maine käy kalliiksi – Hoivafirmat kärsivät erehdyksistään vuosia

Julkaistu:

Hoivafirmojen erehdykset ja ylimielisyys veivät niiltä kaikkien aikojen tilaisuuden.
Virhe voi tahrata yrityksen maineen pitkäksi aikaa hetkessä. Maineen palauttaminen voi viedä vuosia ja suuria summia. Sillä välin menetetään monta tilaisuutta.

Tuoreessa T-Median mainemittauksessa Esperi Care ja Attendo ottivat sijat huonomaineisimpina yrityksinä. Syy on ilmeinen, viime talven skandaalit vanhustenhoidossa. Suuret yksityiset firmat joutuivat tikun nokkaan, vaikka julkisissakaan palveluissa ei ole kehumista. Se ei poista niiden vastuuta.

Viime talvena suuret hoivayritykset ällistyivät saamastaan kritiikistä ja antoivat vaikutelman sekä ylimielisyydestä että salailuista. Kuitenkin myös niiden iäkkäiden asukkaiden ja heidän omaistensa luottamus pitäisi saavuttaa. Nyt se menetettiin, mikä ei varmasti helpota arkista ja kovaa aherrusta, jossa yritysten käytännön työn tekijät puurtavat. Todellisuus unohtui toimistoissa.

Kun samat yritykset tarjoavat muitakin palveluja kuin nyt esillä olleet, myös niitä aletaan epäillä. Viime talven asti oli automaattinen oletus, että yksityiset terveyspalvelut ovat ylipäätään julkisia parempia. Nyt tässäkin on lapsenusko karissut.

Kriisi osoitti firmoilta poliittisen tilannetajun täydellistä puutetta. Juha Sipilän hallitus valmisteli sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta, joka olisi ollut näille yrityksille tuhannen taalan paikka. Yksityisten palveluntarjoajien vastuuta ja tehtäviä olisi lisätty merkittävästi alalla, jossa liikkuu valtavia rahasummia. Hanke joutui kuitenkin vaikeuksiin, ja samaan aikaan hoivakriisin aikaan elettiin sen ratkaisevia hetkiä. Kriisi vaikutti siihen, että hankkeesta ei tullut mitään.

 

Firmat painoivat kaasua, kun olisi pitänyt jarruttaa.

Joidenkin arvioiden mukaan hoivakriisin pääsyihin kuului se, että yritykset halusivat jo etukäteen rynnistää paaluttamaan itselleen alueita, joita eivät tunteneet. Suurissakin kaupungeissa tilapäisen, koulutetun terveyshenkilökunnan saanti tuuraajiksi voi olla vaikeaa. Harvaan asutuilla seuduilla se on liki mahdotonta. Hoiva-alan firmoissa ei ymmärretty, että ratkaisevalla hetkellä olisi pitänyt painaa jarrua eikä kaasua.

Eniten niiden kantoja ymmärsi edellisen hallituksen puolueista kokoomus. Hoivakriisi saattoi ratkaisevasti tuupata sitä kohti vaalitappiota. Kun puolue joskus palaa hallitukseen, se on varovaisempi valitessaan puoltaan tällaisissa jättihankkeissa.

Nyt uutta sote-hanketta rakennetaan jälleen kerran vanhan rauniolle. Poliittinen tilanne on muuttunut, ja Antti Rinteen hallituksessa vasemmistopuolueiden asema on vahva. Ne perinteisesti suosivat julkisesti tuotettuja palveluja. Jo keskustelu hallituksen ajamasta hoitajamitoituksesta on osoittanut, että kaikkia resursseja tarvitaan edelleen, myös yksityisiä. Muuten vanhenevan väestön hoitamisesta ei selvitä, eikä se ole edes ainoa haaste.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt