Pääkirjoitus: Politiikan ongelma on tylsät poliitikot – keskustelu eduskunnan älämölöstä vie huomion väärään asiaan

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Rosoinen kielenkäyttö eduskunnan istunnoissa huolestuttaa puhemiehistöä.
Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen (sd) vaatii eduskunnan istuntosaliin kuria (HS 27.10.) Puheet ja kielenkäyttö ovat koventuneet: arvokkaassa demokratian kehdossa sinkoilee ajoittain lähes julkaisukelvotonta tekstiä. Yleensä maalina on edustajakollega. Istuntosali täyttyy älämölöstä ja välihuudoista, joiden alta on vaikea kuulla, mitä puheenvuoron saaneella edustajalla on juuri sillä hetkellä sanottavanaan. Haataisen mielestä varsinkin välihuutojen tyylilaji on kokenut muutoksen. Ne ovat pidentyneet ja muuttuneet nimenomaan päälle puhumiseksi ja – mikä pahinta – tahalliseksi puhujan häiritsemiseksi. Ei ihme, että varapuhemiestä harmittaa.

Haatainen on varmasti oikeassa. Puhemiehen korokkeelta asiat näyttävät varmasti juuri siltä, mitä hän lehtihaastattelussaan kuvasi.


Järjestyksen vaatiminen istuntosaliin on toki paikallaan tilanteessa, jossa poliittinen keskustelu alkaa muistuttaa sosiaalisen median keskustelua, pahimmillaan. Moni tuore kansanedustaja on luonut poliittisen uransa Twitterissä ja Facebookissa: heille voi olla outoa, että se, mikä toimii somessa, onkin kökköä käytöstä eduskunnassa.

Älämölö saa yleensä polttoainetta tv-kameroista. Kun eduskunnan budjettikeskustelua tai kyselytuntia jaetaan tv-kanavilla ja verkkosivuilla koko kansalle, kansanedustaja kokee terästäytymisen tarvetta. Siinä rytäkässä tuppaa tyylilaji unohtumaan: pitää sanoa kovemmin ja jyrkemmin saadakseen huomiota.

Keskustelu eduskunnan istuntosalin käytöstavoista vie kuitenkin huomiota väärään suuntaan. Muutaman mölisijän kuriin laittaminen ei poista sitä raadollista totuutta, että suomalainen poliittinen keskustelu on lähtökohtaisesti tylsää.

Takavuosina eduskunta oli täynnä värikkäitä persoonallisuuksia, kokeneita poliitikkoja, joilla oli sanansäilä hallussaan.

Pekkaristen, lipposten, kääriäisten ja tennilöiden poliittinen väittely eduskunnassa oli aika ajoin viihdyttävää seurattavaa ja oivaltavilla välihuudoilla oli oma, tärkeä paikkansa – ”nahkurin orsia” unohtamatta. Brittiparlamentti on vääntänyt viime kuukaudet brexit-sopimuksesta. Prosessi on kieltämättä ollut sekava, mutta kukaan ei voi sanoa, etteikö taistelu parlamentissa ole ollut katsojalle intensiivistä ja vangitsevaa viihdettä.

Suomalainen poliittinen kulttuuri ei jostain syystä tuota enää persoonallisuuksia.

Tästä pitäisi olla enemmän huolissaan kuin eduskunnan yksittäisistä mölisijöistä. Kansan kiinnostus politiikkaan lähtee poliitikoista, joilla on tunnetta ja asiaosaamista sekä ripaus piikikästä huumoria.

Nyt tuntuu että eduskunnassa ei ole tunnetta eikä asiaosaamista eikä huumoria, mutta kylläkin teräviä piikkejä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt