Pääkirjoitus: Vladimir Putin suuntaa nyt myös Afrikkaan - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Vladimir Putin suuntaa nyt myös Afrikkaan

Presidentti Vladimir Putin huiskutteli muikeana ryhmäkuvassa Afrikan-maiden johtajien kanssa.

Julkaistu: 24.10.2019 21:00

Sotshissa järjestettiin ensimmäinen Venäjän ja Afrikan-maiden huippukokous eikä Vladimir Putin peitellyt tyytyväisyyttään johtajien ryhmäkuvassa.

Sanotaan, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Yksi tällainen valokuva levisi maailmalle torstaina Sotshista, jossa järjestettiin ensimmäinen Venäjän ja Afrikan-maiden välinen huippukokous.

Presidentti Vladimir Putin seisoo kuvan keskellä muikea ilme kasvoillaan ja hänen ympärillään poseeraa ryhmä Afrikan-maiden johtajia. Afrikkalaisjohtajat seisovat kuvassa juhlallisina ja Putin heiluttaa kättään ikään kuin sanoakseen: ’Hei vaan, minä menen nyt Afrikkaankin!’

Venäjä oli onnistunut haalimaan huippukokoukseen edustajat kaikista 54:stä Afrikan maasta.

Peräti 43 maata oli edustettuna korkeimmalla mahdollisella tasolla, kuten presidenttien tai pääministereiden muodossa. Neljälletoista heistä Putin uhrasi kaiken lisäksi omaa aikaansa kahdenkeskisten neuvottelujen merkeissä.

Kun Neuvostoliitto oli voimissaan, Moskova oli merkittävä pelinrakentaja Afrikassa. Neuvostoliitto tuki sosialistisia ja kommunistisia liikkeitä ja hallituksia, kävi asekauppaa ja koulutti kumppanimaidensa nuorisosta neuvostomielistä eliittiä moskovalaisissa korkeakouluissa.

Neuvostoliiton hajotessa Moskovan ote kirposi, mutta nyt Putin palauttaa Venäjää takaisin Afrikkaan.

Taustalla on kilpailu Afrikan luonnonvaroista ja havahtuminen siihen, että Kiina on jo investoinut kymmeniä miljardeja dollareita erilaisiin afrikkalaisprojekteihin.

Sotshissa kerrottiin esimerkiksi, että Venäjä ja Nigeria ovat sopineet kahdentoista venäläisvalmisteisten Mi-35 helikopterin toimittamisesta. Ydinvoimayhtiö Rosatom käy puolestaan Etiopian kanssa neuvotteluja ydinvoimalan rakentamisesta.

Moskovalla on myös kova halu hankkia itselleen uusia ystäviä, kun välit Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin ovat kireät. Afrikasta Putin saattaakin löytää johtajia, jotka ovat valmiit tekemään Moskovan kanssa erilaisia diilejä ilman, että kansainväliset säännöt tai ihmisoikeudet niitä rajoittavat.

Yksi esimerkki Venäjän kyseenalaisesta läsnäolosta Afrikassa on Keski-Afrikan tasavalta, jonne ”Putinin kokkina” tunnettu Jevgeni Prigozhin on lähettänyt Wagner-yksityisarmeijansa sotilaita.

Keski-Afrikan tasavallassa Kremliä kiinnostavat ainakin kulta- ja timanttivarat sekä valtion strateginen keskeinen sijainti. Presidentti Faustin-Archange Touadéra haluaa puolestaan vastavuoroisesti Venäjältä sotilaallista osaamista ja aseita.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että Venäjän vaikutusvallan kasvattaminen Ranskan entisessä siirtomaassa ei tapahdu täysin puhtain kortein. Yksi esimerkki tästä oli kolmen venäläisen toimittajan murha heinäkuussa 2018.

Venäläistoimittajat olivat tulleet Keski-Afrikan tasavaltaan tutkimaan Wagnerin palkkasotilaiden toimia, mutta heidät surmattiin väijytyksessä. Toimittajien lähipiiri epäilee, että murha kytkeytyy suoraan heidän Wagner-tutkimuksiinsa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?