Pääkirjoitus: Prinssi Harry keikuttaa monarkian venettä - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Prinssi Harry keikuttaa monarkian venettä

Britannian alahuonetta kutsutaan usein kaikkien parlamenttien äidiksi. Se käy nyt katkeraa kansan jakanutta brexit-taistoa. Samaan aikaan myös toinen suuri brittiläinen instituutio, kuningatar Elisabetin johtama kuningasperhe, on joutumassa koetukselle.

Sussexin herttuapari Harry ja Meghan vieraili lokakuun alussa Etelä-Afrikassa.­

23.10.2019 21:00

Venettä keikuttaa Sussexin herttuaparin Harryn ja Meghanin kipuilu oman yksityisyytensä ja velvollisuuksiensa ristipaineessa. Brittimonarkia on kokenut alhaisimmat ja heikoimmat hetkensä aina silloin, kun sen jäsenet ovat ryhtyneet itse pesemään perheen likapyykkiä julkisuudessa.

Brittilehdissä herttuaparin ITV:lle antamassa tilityshaastattelussa on nähty jo merkkejä uudesta Windsorien sodasta. Edellisessä monarkian mainetta haavoitti Harryn vanhempien, prinsessa Dianan ja Walesin prinssi Charlesin avioliiton uskottomuuksista käyty molemminpuolinen mediapeli. Meghanin murtuneessa esiintymisessä on nyt nähty yhtäläisyyksiä Dianan kuuluisaan Panorama-haastatteluun.

Herttuapari pyrki mitä ilmeisimmin hakemaan haastattelulla sympatiaa viime aikojen negatiivisen julkisuuden jälkeen. Sitä he myös saivat. Kukaan ei voi tuomita omaa tuoretta perhettään ja vaimoaan leijonan lailla puolustavaa prinssi Harrya.

Hän on poika, joka joutui vain 12-vuotiaana kävelemään koko maailman silmien edessä traagisesti menehtyneen äitinsä arkun perässä. Harryn ja Meghanin vilpitöntä halua auttaa omalla työllään ihmisiä ei myöskään ole syytä epäillä.

Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että pariskunnan kipuilu on johtanut aiemmin varsin läheisten veljesten Harryn ja prinssi Williamin välien rakoiluun. Tämän Harryn katsottiin haastattelussa vahvistaneen. Rakoilu on omiaan repimään kuninkaallista perhettä eri suuntiin ja asettaa kuningattaren vaikeaan välikäteen. Rakoilu alkoi Harryn löydettyä Meghanin. Hollywood-näyttelijä on saanut tuta sen, minkä niin moni muukin hoviin ulkopuolelta tullut. Yksilön haluille ja tarpeille on ikiaikaisessa instituutiossa kovin vähän tilaa.

Jokainen selviää tilanteesta omalla tavallaan tai sitten ei. Tulevana kuninkaana prinssi Williamia ohjaa kruununperimyksessä kuudentena olevaa Harrya enemmän ne ohjenuorat, joihin kuningatar on aina luottanut. Ensimmäisessä velvollisuudet ajavat kaiken muun edelle ja toisen voi kiteyttää sanoihin älä koskaan valita, äläkä koskaan selitä.

Tätä ohjenuoraa Harry ja Meghan rikkoivat. Nyt saarivaltiossa kysytäänkin, onko herttuapari tilanteen tasalla ja jos he halusivat suitsia mediahuomiota, miksi he itse löivät haastattelulla vain lisää vettä myllyyn.

Esille on noussut myös kysymys siitä, haluaako Sussexin herttuapari ylipäätään sitoutua kuninkaalliseen elämään. Jos eivät, heidän on itse ratkaistava, ovatko he valmiita luopumaan kuninkaallisista titteleistään ja etuuksistaan. Jos haluavat, molempien on hyväksyttävä kuninkaallisen aseman asettamat rajoitteet yksityisyydelle.

Monarkian pelisäännöt eriävät Hollywoodista merkittävästi siten, että sen jatkuvuus on täysin kiinni kansan rakkaudesta ja siitä, että kansalaiset ovat valmiita kuittaamaan jatkossakin laskun.

Venettä ei näinä aikoina juurikaan tarvitse keikuttaa tai Elisabetillä on edessään vuoden 1992 kaltainen annus horribilis keskellä brexit-kaaosta. Tilannetta eivät helpota tiedot prinssi Andrew’n ja seksikaupan pyörittämisestä syytetyn edesmenneen monimiljonääri Jeffrey Epsteinin yhteyksistä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?