Pääkirjoitus: Ensin johtaminen kuntoon terveydenhuollossa - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Ensin johtaminen kuntoon terveydenhuollossa

Terveyskeskuksessa asiakkaan ongelma pitää usein ratkaista 15 minuutissa. Se turhauttaa niin lääkäriä kuin asiakasta itseään.

Julkaistu: 21.10.2019 21:00

Työolot ja johtaminen on saatava kuntoon, muuten tilanne terveyskeskuksissa ei parane.

Esimerkkejä on viime päivinä ja viikkoina kuultu riittävästi. Viimeistään nyt silmien on auettava sille, että terveyskeskuksissa lääkäreiden ja hoitajien työtaakka ja -olot ovat tukalat.

Viime viikon lopussa asiasta kertoi avoimesti ensin omalla Facebook-päivityksellään ja perään haastattelussa (HS 20.10.) terveyskeskuslääkäri Lara Juvonen. Hän luetteli lukemattomia syitä sille, miksi nuoret lääkärit eivät pysy terveyskeskustyössä. Hän kertoi, miten työtä pitää tehdä huonommin kuin oma ammattietiikka sallisi. Miten jatkuvasti on kiire. 15 minuutin vastaanottokäynnillä lääkärin luo voi tulla monisairas vanhus tai polvikipuinen lapsi.

HS:lle Juvonen sanoi, että ”vaikka saisimme huomenna tuhat uutta lääkäriä, en usko, että se johtaisi pysyviin tuloksiin, jos toimintatavat eivät muutu.” Hallitusohjelmassa on tavoitteena saada tuhat uutta lääkäriä terveyskeskuksiin.

Hyvin samanlaisista asioista puhui vakuutusyhtiö Ifin terveyspalveluita johtava Mika Perttu (IS 10.10.). Hän on koulutukseltaan lääketieteen lisensiaatti ja ollut töissä niin yksityisen kuin julkisen puolen terveydenhoidossa. Pertun mukaan Suomessa on aivan riittävästi lääkäreitä, mutta he ovat väärässä paikassa. Lääkäripulaa on perusterveydenhuollossa eikä terveyskeskukseen saa lääkäriä edes rahalla, hän sanoi. Suurin syy tähän on Pertun mukaan työoloissa ja huonossa johtamisessa. Työhön ei voi vaikuttaa ja työpäivät ovat yhtä suorittamista.

Pertun mukaan tilanne paranee vain johtamista parantamalla ja Juvonen sanoi, että toimintatapojen on muututtava.

 Potilaat turhautuvat, hoitajat turhautuvat ja lääkärit turhautuvat.

Inhimillisen puolen lisäksi on valtavaa yhteiskunnan resurssien tuhlaamista, että ihmiset palaavat yhä uudelleen terveyskeskukseen, kun kerralla kukaan ei ehdi perehtyä kokonaistilanteeseen. Potilaat turhautuvat, hoitajat turhautuvat ja lääkärit turhautuvat. Pahimmillaan tilanne johtaa siihen, että ihmiset lähtevät päivystykseen istumaan ja odottamaan, koska kokevat, että siellä joku ottaa heidät lopulta vastaan. Ihmisen itsensä kannalta se voi tuntua järkevältä, mutta terveydenhuollon kokonaisuuden kannalta se on järjetöntä.

Hallitus on luvannut terveyskeskusten jonojen purkamiseen lisää rahaa. Myös lääkäreiden palkkaamiseen on tulossa lisää rahaa. Asiasta viime viikolla kertonut perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kuvasi tilannetta niin, että perusterveydenhuollossa voitaisiin hoitaa moni vaiva, mutta asioista ei ole otettu koppia. Pääset kerran lääkäriin, mutta et tule hoidetuksi.

Kun katse on nyt kääntynyt terveyskeskuksiin myös johtamista pitää miettiä. Hoitohenkilökunnalta tulee vahvaa viestiä, miten johtaminen ei ole kunnossa. Työtä ei voi tehdä niin hyvin kuin osaisi. Silloin lääkärit eivät pysy jatkossakaan terveyskeskuksissa.