Pääkirjoitus: Brexit tarvitsee uuden aikalisän

Julkaistu:

Brexit on aivan liian tärkeä asia jätettäväksi sen varaan, että pääministeri Johnsoniin voi luottaa.
Britannian EU-ero, brexit, on unionin historian toistaiseksi karvain takaisku. Se on dramaattinen ja traumaattinen muutos, jolla on kauaskantoisia ja pääasiassa haitallisia vaikutuksia paitsi Britannian myös EU:n ja jäljelle jäävien EU-maiden tulevaisuuteen.

Siksi olisi aivan liian lyhytnäköistä ja vastuutonta pahentaa muutoinkin vahingollisen eron haittavaikutuksia kiirehtimällä monimutkaista eroprosessia tarpeettomien aikarajojen takia.

Ja siksi EU:n lienee oman etunsa vuoksi viisainta myöntää eroprosessille niin paljon lisää aikaa kuin eron asialliseksi valmistelemiseksi on tarpeen.

EU:n brexit-neuvottelijat ja jäsenmaiden ylimmät päättäjät joutuvat seuraavaksi ottamaan kantaa eron aikatauluun ja siihen, astuuko ero voimaan aiemmin sovitun aikataulun mukaisesti tämän kuun viimeinen päivä vai saako Britannia lisää aikaa.

Aikalisäkysymys tuli EU:n päättäjien eteen yllättäen sen jälkeen, kun Britannian parlamentin alahuone lauantaina lykkäsi erosopimuksen käsittelemistä ja sen sijaan käytännössä pakotti pääministeri Boris Johnsonin anomaan EU:lta uutta aikalisää.
Tämänkertainen aikalisäanomus ei ole Britannian ensimmäinen mutta siitä erikoinen, että tällä kertaa aikalisää anoo lain aikalisäanomukseen velvoittama pääministeri, joka ei kuitenkaan itse haluaisi EU:n myöntävän aikalisää.

EU:n lienee viisainta asettua brittiparlamentin alahuoneen kannalle ja myöntää aikalisä pääministeri Johnsonin toiveista riippumatta. Ei toki Johnsonin simputtamiseksi, vaan samasta syystä kuin alahuone päätyi lauantaiseen taktikointiinsa: Brexit on aivan liian suuri ja kauaskantoinen asia jätettäväksi sen epävarman oletuksen varaan, että pääministeri Johnsoniin ja hänen vilpittömyyteensä voi luottaa.

Parlamentin alahuoneessa niin kuin sen ulkopuolellakin on perusteltua epäillä, että Johnson haluaa ehdoin tahdoin pitää kiinni lokakuun lopun eropäivästä saadakseen tilaisuuden viime hetken ”tahattomaan” kovaan eroon ilman voimassa olevaa erosopimusta.

Kovan eron uhka on edelleen todellinen ja se voi toteutua, jos parlamentti vahvistaa Johnsonin ja EU:n solmiman erosopimuksen mutta ei ennätä ennen eron takarajaa käsitellä saati vahvistaa erosopimuksen edellyttämiä lakeja.

Pelkkä erosopimuksen vahvistaminen ei riitä sopueroon, sillä ilman sopimuksen edellyttämiä lakeja Britannia lipeäisi kovaan eroon kuin takaoven kautta.

Riski on, että juuri tähän alusta asti kovan eron kannalla ollut Johnson pyrkii. Ja siksi EU:n lienee viisainta myöntää eroprosessille niin paljon lisää aikaa kuin on tarpeen vahinkojen pitämiseksi mahdollisimman pieninä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt