Pääkirjoitus: Tehyn extravaatimukset jakavat jo ay-liikettä – palkkakierros alkaa synkissä merkeissä

Julkaistu: , Päivitetty:

Pääkirjoitus
Työehtosopimuksista neuvotellaan synkissä merkeissä. Teollisuuden neuvottelut eivät etene mihinkään, koska riita kilpailukykysopimuksen jatkosta on lukinnut tilanteen. Ay-liikkeen sisällä Tehyn vaatimukset 1,8 prosentin extrakorotuksista herättävät myös närää.
Työehtosopimusneuvotteluissa alkaisivat olla normaalisti käsillä ne hetket, jolloin turboruuvi väännetään pikkuhiljaa päälle ja sopimuksia aletaan neuvotella toden teolla. Teknologiateollisuuden sopimus on katkolla lokakuun lopussa. Paperiliiton ja Metsäteollisuuden neuvottelut alkoivat keskiviikkona. Alan sopimus päättyy marraskuun lopussa, samoin kemianteollisuuden. Kun sopimukset loppuvat, katoaa työrauhavelvoite. Alkaa lakkouhkien aika.

Vaikka palkkaneuvotteluista povataan aina poikkeuksellisen vaikeita, tällä kertaa ne ovat vaikeita aivan oikeasti. Neuvotteluja jumittaa erityisesti kaksi asiaa: Kilpailukykysopimuksen (kiky) jatko ja se, että hoitoalan liitot Tehy ja Super aikovat vaatia keväällä käytävissä julkisen puolen neuvotteluissa 1,8 prosentin korotusta yleisen linjan päälle.

Kilpailukykysopimuksessa sovituista 24 lisätyötunnista ilman korvausta on tullut tulppa esimerkiksi Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden neuvotteluille. Mikään asia ei etene missään muussakaan pöydässä ennen kuin kikyn kohtalosta on saavutettu yhteisymmärrys. Sopua ei ole toistaiseksi näköpiirissäkään. Teknologiateollisuus vaatii sille jatkoa, Teollisuusliitolle se ei käy. Lakoista puhutaan jo.

Tämän syksyn palkkaneuvottelujen yksi erikoispiirre on ay-liikkeen sisällä herännyt keskustelu sopimusten päänavaajasta. Yleensä päänavaajana on ollut nimenomaan Suomen viennistä ja sitä myötä kansakunnan tulovirroista vastaava teollisuus, ja sitä odotetaan nytkin. Teollisuusliitossa on kuitenkin herättänyt närää, ja epäluuloakin, julkisen puolen liittojen uhoaminen, että niiden täytyy saada keväällä 1,8 prosentin kuoppakorotus yleisen linjan päälle – siis sen päälle, mitä muut liitot saavat neuvoteltua.

Twitterissä Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto on jo piikitellyt Tehyn puheenjohtajaa Millariikka Rytköstä, että kovia vaatimuksia esittänyt Tehy saisi vaatimuksineen olla tällä kertaa itse kierroksen pääavaaja.

Teollisuusliitolle tilanne on hankala. Jos se avaa sopimuskierroksen ja julkisen puolen liitot tallovat sen myötä syntyneen linjan jalkoihinsa, seuraavan neuvottelukierroksen päänavaajaa saa etsiä kissojen ja koirien kanssa.

Varsinainen työmarkkinasoppa on odotettavissa julkisen puolen neuvotteluista keväällä. Kuntatyönantaja varautuu lakkoihin ja tutkii jo potilasturvalain vaatimuksia. Tehyn vaatimusten hintalappu on 8 miljardia kymmenessä vuodessa ja vuositasolla 100–150 miljoonaa euroa. Talous- ja yt-kurimuksessa eläviltä kunnilta sellaisia rahoja ei löydy, varsinkin kun muut julkisen puolen liitot vaativat samaa. Tehy korostaa pääministeri Antti Rinteen (sd) ”ymmärtäneen” hoitajien tarpeita ja luottaa, että hallitus hoitaa myös rahat. Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) on tosin sanonut, ettei hallitus ole varautunut asiaan mitenkään. Tehyn Rytkönen voi jo miettiä, tuliko hoitajille luvattua sittenkin liikaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt