Pääkirjoitus: Ikäsyrjintä pitää kitkeä työelämästä

Suomella ei ole yhteiskuntana varaa olla käyttämättä kenenkään työpanosta ja osaamista.

Työministeri Timo Harakka saa paljon kansalaispalautetta yli 50-vuotiailta, jotka kokevat, ettei heitä arvosteta työelämässä.

13.10.2019 21:00

Työministeri Timo Harakka (sd) nosti esiin tärkeän asian lauantaina Ylen Ykkösaamussa. Ministeri sanoi, että Suomen työmarkkinoilla syrjitään yli viisikymppisiä työnhakijoita. Hän kertoi saavansa hyvin usein kansalaispalautetta, jonka viesti on, että yli 50-vuotiaita ei kutsuta työhaastatteluun tai heidän kokemuksensa sivuutetaan. Harakka pitää suurena ongelmana, että moni yli 50-vuotias on luovuttanut ja he katoavat piilotyöttömien joukkoon.

Piilotyöttömillä tarkoitetaan henkilöitä, jotka eivät aktiivisesti hae töitä, mutta haluaisivat tehdä töitä ja ovat esimerkiksi terveytensä puolesta työhön käytettävissä.

Ykkösaamussa Harakka tarjosi yhdeksi ratkaisuksi ongelmaan korotettua palkkatukea yli 50-vuotiaille. Hän arveli, että se voisi rohkaista myös työnantajia ottamaan riskejä.

Suomen ongelma on, että 55–64-vuotiaiden työllisyysasteessa jäämme muiden Pohjoismaiden jälkeen. Harakka sanoo, että esimerkiksi verratessa Ruotsiin, meillä on 12 prosenttiyksikön ero tässä ikäryhmässä.

Samasta asiasta on puhunut myös valtiovarainministeriön korkein virkamies Martti Hetemäki. Hän sanoi (HS 19.9.), että Suomessa olisi 91 000 työllistä enemmän, jos 55–64-vuotiaiden työllisyysaste olisi yhtä korkea kuin Ruotsissa. Hallitus tavoittelee 60 000 uutta työllistä vuoteen 2023 mennessä, joten asia olisi sillä hoidettu. Lisäksi jos pystyisimme Ruotsin tasoon, sillä olisi kiistattomia hyviä vaikutuksia myös ihmisille itselleen. Tulotason laskun lisäksi työttömyys vähentää monen sosiaalisia suhteita ja kasvattaa riskiä yksinäisyyteen.

Ministerille tuleva palaute siis kertoo, että yli 50-vuotiaat kokevat, että heitä ei kutsuta työhaastatteluihin tai työelämässä heidän kokemukselleen ei anneta arvoa. Työelämässä mukana olevat ikäsyrjintää kokevat saattavat puolestaan hakeutua eläkkeelle aiottua aikaisemmin, sanoo työelämän syrjinnästä väitöskirjaa tekevä Marjut Pietiläinen (HS 19.9.).

Ikäsyrjintä on ihmisen itsensä kannalta äärimmäisen ikävä ja haitallinen, jopa lamauttava, asia. Kansantalouden kannalta se taas on valtavaa haaskausta. Me tarvitsemme tässä maassa kaikki työkykyiset ja haluiset ihmiset töihin. On järjetöntä jättää ikääntyvän ihmisen työkokemus käyttämättä. Lisäksi tuntuu hämmästyttävältä, jos raja syrjinnässä menee jo hieman yli 50 ikävuoden paikkeilla. Meidän kun pitäisi tehdä töitä vielä reilusti yli vuosikymmen tuon ikärajapyykin jälkeen.

Työministeri ansaitsee kiitosta siitä, että hän nosti asian taas valokeilaan. Meidän on yhteiskuntana syytä miettiä arvojamme ja sitä, onko meillä varaa halveksia kenenkään työpanosta. Vastaus on, että ei ole. Ikäsyrjintä pitää saada kitkettyä työelämästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?