Pääkirjoitus: Venäjä on voittaja – kävi Trumpin ja Erdoganin sotapelissä kuinka tahansa - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Venäjä on voittaja – kävi Trumpin ja Erdoganin sotapelissä kuinka tahansa

Yhdysvaltain kurdiliittolaisten pettäminen on teko, joka vie luottamusta myös Natolta ja pelaa Venäjän pussiin vielä tulevinakin vuosina.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ovat asettaneet Naton hankalaan asemaan omilla toimillaan. Kuva on heinäkuulta 2018, jolloin miehet tapasivat Naton päämajassa Brysselissä.

10.10.2019 21:00

Maailmasta löytyy tuskin ennustajaa, joka osaisi sanoa, mitä kaikkea seuraa Turkin aloittamista sotatoimista Pohjois-Syyrian kurdialueita vastaan.

Kävi niin tai näin, varmoihin voittajiin kuuluu kuitenkin Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Ensimmäisen voittonsa Venäjä nappasi sillä hetkellä, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump määräsi amerikkalaissotilaat vedettäväksi pois Pohjois-Syyriasta.

Näin Trump antoi Turkin johtajalle Recep Tayyip Erdoganille käytännössä vapaat kädet ryhtyä tuhoamaan kurdeja – eli siis Yhdysvaltain pitkäaikaisia liittolaisia, joille koko maailman olisi syytä olla kiitollinen merkittävästä avusta Isis-terrorijärjestön kukistamisessa.

Keskiviikkona Turkki aloitti hyökkäyksensä ”kurditerroristien vastaisen suojavyöhykkeen muodostamiseksi”. Sokkireaktio tuntui heti Suomessakin.

Juuri Yhdysvaltain liittolaisten pettämisen kepeys on seikka, joka pelaa Venäjän pussiin vielä tulevina vuosinakin. Yhdysvallat ja sitä kautta myös Nato näyttäytyvät epäluotettavina kumppaneina, joiden tuen varaan kukaan ei voi enää takuuvarmasti laskea.

Venäjällä Yhdysvaltain petturuudesta iloittiin jo ääneen. Esimerkiksi politiikantutkija Vladimir Kornilov kuvaili Yhdysvaltain ”heittäneen” kurdit Turkin armoille ja lisäsi heti perään varoituksen Ukrainalle:

– Kurdien oppitunti ukrainalaisille. Muistakaa, että Amerikka tulee teidätkin takuuvarmasti heittämään.

Kylmiä väreitä on tunnettu varmasti myös Baltian maissa. Millainen signaali Venäjälle olisi esimerkiksi se, jos Trump päättäisi jonain päivänä vetää Yhdysvaltain joukot pois Baltiasta?

Trump on jo julistanut, että Yhdysvaltain pitäisi poistua Lähi-idästä ja lopettaa ”loputtomiin sotiin” osallistuminen. Venäjälle se olisi lottovoitto vaikutusvaltansa kasvattamiseksi.

Venäjä on Syyrian johtajan Bashar al-Assadin liittolainen, mutta Putinilla on myös omalaatuinen kaveeraussuhde Turkin Erdoganin kanssa. Näyttääkin siltä, että Putin on keksinyt Turkista Naton heikon kohdan, jonka avulla Kreml pystyy heiluttamaan koko Pohjois-Atlantin liittoa erilaisilla hybridioperaatioillaan.

Parhaillaan Venäjä toimittaa Turkille jo S-400-ohjuksiaan ja Turkki käy neuvotteluja myös venäläisten hävittäjien ostosta. Virallisesti Venäjä on varoitellut Erdogania Pohjois-Syyrian operaatiosta, mutta Putin lienee ainakin salaa tyytyväinen siitä, että Yhdysvaltain ja Turkin toimien vuoksi Naton eurooppalaiset jäsenmaat – kuten esimerkiksi Saksa, Ranska ja Britannia – ovat nyt vähintäänkin ymmällään.

Jos pahimmat ennusteet käyvät toteen, Turkin sotatoimien seurauksena Eurooppaan suuntautuu uusi pakolaisaalto. Kurdien valvomilla vankileireillä olevat Isis-taistelijat saattavat puolestaan päästä pakoon joko kasvattamaan valtaansa Lähi-idässä tai terrorisoimaan Eurooppaa.

Suomelle tämä kaikki tietää kylmää kyytiä. Illuusiot Yhdysvaltain tarjoamasta selkänojasta rapisevat eikä rampa Natokaan kasvata vetovoimaansa ainakaan Trumpin ja Erdoganin aikana. Entäs tämän pelin voittaja? No, Venäjäpä se.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?