Pääkirjoitus: Kulmuni voi huokaista helpotuksesta - Mutta keskustan kujanjuoksu jatkuu

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Keskustan pieni kannatuksen nousu helpottaa koko hallituksen paineita.
Keskustan nuori puheenjohtaja Katri Kulmuni sai viime viikon lopulla huokaista helpotuksesta. Ylen kannatusmittaus näytti puolueelle reilun prosenttiyksikön nousua. Ennen 12,8 prosentin kannatusta ei olisi keskustassa juhlittu, mutta nyt kaikki myönteinen virhemarginaalin sisässäkin on kotiinpäin.

Kulmunista puhuttiin pätkäpuheenjohtajana jo ennen kuin hän voitti Antti Kaikkosen ylimääräisessä puoluekokouksessa. Suursuosikki Annika Saarikko jätti kisan väliin perhesyistä. Hänen arveltiin olevan ehdolla jo ensi vuoden varsinaisessa puoluekokouksessa. Saarikko on ilmoittanut, että ei näin tee. Jos keskustan syöksykierre jatkuisi, hänelle riittäisi suostuttelijoita ja hyviä syitä pyörtää päänsä. Jos keskustan kannatus kasvaa, Saarikon on hyvin hankala haastaa Kulmunia myöhemminkään.

Kulmuni näyttää saaneen liikkeelle keskustalaisia, jotka jättivät viime eduskuntavaalit väliin koska olivat tyytymättömiä Juha Sipilän tapaan johtaa puoluetta ja hallitusta. Sipilä oli vielä mukana oman hallituksensa seuraajan muodostamisessa, mutta vetäytyi sitten täysin taka-alalle. Kuukausien johtajuuden puute näkyi myös puolueen kannatuksessa.

Kulmuni on tarmokas ja pirteä, mutta keskustan suunnanmuutos on kova haaste. Varsinkin kun hallituksessa olo vie puolueelta helpoimmat propaganda-aseet.

Pääministeri Antti Rinne saa keskustan noususta pientä lohtua oman puoleensa alamäkeen. Ensinnäkin se pitää hallituksen ja opposition kannatuseron suunnilleen entisellään. Toisekseen jatkuva suosion lasku veisi keskustan paniikkiin ja se voisi kaataa hallituksen. Silloin tuloksena olisi todennäköisesti porvarihallitus uusien vaalien kautta tai ilman niitä. Keskustan kannatuksen nousu on vielä niin vähäinen, että se ei huolestuta demareita. Jossain vaiheessa näinkin voi käydä.

Rinteellä on mahdollisuus vain pitkän pelin pelaamiseen. Hän yrittää pitää hallituksen kasassa läpi vaalikauden. Sen aikana voisi tapahtua jotain mikä nostaa Sdp:n kannatusta tai ainakin veisi sitä pääoppositiopuolueilta perussuomalaisista ja kokoomukselta.

Rinne on antanut puoluetovereidensa mielenrauhan kustannuksellakin paljon peräksi keskustalle. Tähän hänellä on edelleen hyvät syyt ja näin hän tulee jatkossakin tekemään.

Hallituksen suurin aikapommi ei ole tällä hetkellä toitotettu työllisyyspolitiikka, vaan vihreiden ja keskustan vastakkainasettelu. Puolueet katsovat maailmaa kovin eri vinkkeleistä. Yksittäiset keskustan kansanedustajat tekevät koko ajan sissi-iskuja vihreitä vastaan. Ne jatkuvat riippumatta siitä kuinka keskustan kannatus kehittyy. Jos se laskee, vihreiden haastamisella halutaan huomiota. Jos se nousee, nousee myös keskustalaisten uho ja uskallus.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt