Pääkirjoitus: Liian kuumat kisat – Qatarissa urheilun ongelmat tiivistyvät

Julkaistu:

Urheilukisojen suurvalta Qatar antaa synkän kuvan urheilun maailmasta.
Qatarin Dohassa käynnissä oleviin yleisurheilun MM-kisoihin liittyy tragikomiikkaa. Maan suuria urheilupyhättöjä rakentavat vierastyöläiset hengenvaarallisissa oloissa. Nyt samoja työläisiä paimennetaan stadionin katsomoon, jotta se näyttäisi täydemmältä.

Paikallisten kiinnostuksen herättely kisoihin osoittautui hankalaksi ja turistejakin on vähän. Maailman parhaimmat urheilijat esittelevät kykyjään paikan päällä harvalle joukolle. Se voi näkyä tunnelman lisäksi joissakin suorituksissakin.

Qatarin kuuman ilmaston vuoksi stadion rakennettiin kokonaan ilmastoiduksi. Sen kautta pumpataan kylmää ilmaa lämpimään iltaan. Tämä ei varsinaisesti ole vuoden ekoteko.
Qatar on vajaan kolmen miljoonan asukkaan emiirikunta Persianlahdella. Suurten öljyvarojen ansiosta siitä on tullut pehmeän urheiluvallan maailmanmestari. Kisojen kahmimisen lisäksi maa on ulottunut lonkeronsa kuuluisiin jalkapalloseuroihin Euroopassa.

Toimintaan on järkeenkäypiä syitä. Pieni maa on suuren naapurinsa Saudi-Arabian puristuksessa. Pehmeällä voimalla voidaan estää kovan voiman käyttöä, mikä olisi helpompaa, jos kukaan ei olisi kuullutkaan Qatarista.

Qataria odottaa vielä yleisurheilun MM-kisoja isompi saalis. Vuonna 2022 siellä käydään jalkapallon MM-kisat. Kuumuuden vuoksi ne järjestetään talvella, mikä herättää vastalauseita, koska maailman jalkapallosarjoja keskeytyy. Tyhjiä paikkoja katsomoissa voi olla yksikertaiseksi sen vuoksi, että fanit eivät saa lomaa.

Vierastyöläisten hiellä stadioneita nousee vieri viereen. Tämä on taloudellisesti ja ekologisesti järjetöntä. Joskus tulevaisuudessa arkeologeilla riittää ihmeteltävää.

Qatarin kisojen haalimiseen liittyy vahvoja korruptioepäilyjä. Mutta se ei ole ennenkuulumatonta kansainvälisissä urheilukuviossa, joissa Qatar käyttää valtavia summia.

Alkuvuodesta jalkapalloilija Riku Riski kieltäytyi matkustamasta Qatariin Suomen maajoukkueen kanssa maan ihmisoikeusrikkomusten tähden. Hiljan suomifutiksen suurin legenda Jari Litmanen kehui Qatarissa käydessään tulevien kisojen järjestelyjä ja joutui kritiikin kohteeksi. Kansainvälisesti paljon suurempia kohuja on odotettavissa kisoista, joihin Suomen pääsystä ei vieläkään kannata lyödä vetoa.
Urheilun pitäisi periaatteessa olla puhdasta ja nuhteetonta. Pelkästään suomalaisen urheilun historia kertoo muuta alkaen Paavo Nurmen ruskeista kirjekuorista ja päätyen doping-skandaaleihin. Politiikka on ollut vahvasti läsnä suurkisoissa ainakin Berliinin vuoden 1936 olympialaisista lähtien. Viime aikojen tunnettuja kisakahmuja ovat Qatarin lisäksi Venäjä ja Kiina.

Yksinvaltaisten maiden on helppo saada kisoja niiden kalleuden takia. Demokraattisissa maissa järjettömän hintaiset kisahankkeet herättävät helposti protesteja. Qatar on ehkä tämän huipentuma. Vuonna 2020 jalkapallon EM-kisat pelataan 12 Euroopan maassa. Vuoden 2026 MM-kisat jakavat Yhdysvallat, Meksiko ja Kanada. Näin vältetään ainakin turhien stadionien rakentamista, kun sopivia paikkoja on valmiina.

Arvokisojen sotkut ja valtiotason korruptio ovat vain likaisen jäävuoren huippu urheilussa ja urheilubisneksessä. Puhdistaminen on osoittautunut vaikeaksi, sillä urheilussa ja erityisesti sen tv-oikeuksissa liikkuvat rahavirrat kasvavat koko ajan.

On kaukainen toivo, että puhtaan ja rehdin kilvan ihanne vielä joskus toteutuisi. Silti sitä pitää toivoa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt