Pääkirjoitus: Trumpin arvoton näytös peitti Niinistön vierailun asiasisällön

Julkaistu:

PÄÄKIRJOITUS
Esillä oli turvallisuuspolitiikan lisäksi useita Suomelle kiinnostavia ja taloudellisesti merkittäviä asioita: muun muassa miljardien jäänmurtajahanke ja Nokian 5G-teknologia.
Ei ollut mikään yllätys, että presidentti Donald Trumpin virkasyytetutkinta vei lähes kaiken huomion presidentti Sauli Niinistön keskiviikkoisella työvierailulla Washingtonissa. Johtajien mediatapaamiset Valkoisessa talossa olivat odotettuakin rajumpaa Trumpin vyörytystä; presidentti haukkui vastustajiaan ja vihaamiaan tiedotusvälineitä ala-arvoisella ja virkaansa sopimattomalla tavalla. Vaikka Niinistö joutui kiusalliseen tilanteeseen Trumpin vierellä, hän selvisi koettelemuksesta hyvin.

Niinistö kertoi suomalaistoimittajille illan päätteeksi, että Trump oli hermopaineesta huolimatta pystynyt keskittymään asiakysymyksiin presidenttien pari tuntia kestäneissä keskusteluissa. Hyvä näin, sillä esillä oli Suomelle kiinnostavia ja taloudellisesti merkittäviä asioita.

Ensiksikin, johtajien viesti oli selkeä: puolustusyhteistyö maiden välillä jatkuu ja syvenee. Jos Suomi päätyy valitsemaan Hornet-kaluston seuraajaksi amerikkalaisen monitoimihävittäjän, yhteistyö saa siitä vielä lisää virtaa. Trump tietysti mainosti maansa tarjoamia aseita maailman parhaiksi mutta näytti myös ymmärtävän, että Suomen HX-hanke on kesken.

 

Presidentti haukkui vastustajiaan ja vihaamiaan tiedotusvälineitä ala-arvoisella ja virkaansa sopimattomalla tavalla.

Toiseksi, kahdenväliset kauppasuhteet ja teknologinen yhteistyö tiivistyvät. Seuraavien sukupolvien 5G-ja 6G-matkapuhelinverkot mullistavat langattoman viestinnän ja tiedonsiirron, ja sillä on kauaskantoisia yhteiskunnallisia vaikutuksia. Verkkotoimittaja Nokialle voi avautua uusia mahdollisuuksia, sillä Yhdysvallat pitää Kiinan valtiota lähellä olevia Huawei- ja ZTE-yhtiöitä turvallisuusuhkina ja on siivoamassa maan matkapuhelinverkkoja niiden teknologiasta ennen 5G-murrosta. Trump mainitsi Nokian tekevän jo yhteistyötä Bell Labsin kanssa uuden polven verkkojen tutkimus- ja kehitystyössä.

5G-murroksessa on kyse valtioille elintärkeästä infrastruktuurista yhä tiiviimmin verkottuvassa maailmassa, ja tiedonsiirron nopeudella ja turvallisuudella on myös puolustuspoliittinen ulottuvuus. Jos Nokia hyötyy suurvaltojen kiristyvästä kilpailusta, on se Suomen kannalta hyvä asia.

Kolmanneksi, arktisen alueen jääpeite hupenee, ja se avaa uusia strategisia meriväyliä. Niiden merkitystä on hyvästä syystä verrattu Suezin ja Panaman kanaviin.

Niinistö kertoi, että Trump on kiinnostunut suomalaisesta jäänmurtajateknologiasta. Rannikkovartiosto on hankkimassa kuutta uutta murtajaa kahden jo vanhentuvan aluksen tilalle, ja hanke on miljardiluokkaa. Suomalaiset ovat jo pitkään tavoitelleet siivua suurtilauksesta, ja on hienoa, että Niinistö pystyi tätä tavoitetta edistämään huipputasolla. Samalla hän muistutti alueen suojelun tärkeydestä.

Jos vierailun annin summaa yhteen, sitä voisi kuvata näin: Trump hallitsi pelikenttää, mutta pieni Suomi taisteli kotiin ne pisteet, jotka saatavilla olivat.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt