Pääkirjoitus: Venäjän e-viisumi virkistänee Suomeakin

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Suomesta voi tulla 52 maan kansalaisten portti Pietariin – mutta helppo sähköinen viisumi houkuttelee Venäjälle myös heitä, jotka pyrkivät itärajan yli laittomasti Suomeen.
On käsillä lokakuun alku, ja tiistaina se siis todellakin tapahtuu: Venäjä ottaa käyttöön ilmaisen ja byrokratialtaan helpotetun elektronisen viisumin Pietariin ja Leningradin alueelle.

Maanantaina kaikki näytti olevan kunnossa jo sähköisen hakemuslomakkeen osalta. Google-haku ”Russia e-visa” tuottaa linkin Venäjän ulkoministeriön sivulle, jossa hakemuksen pääsee täyttämään englanniksi tai venäjäksi.

Suomalaisten lisäksi helpotettu e-viisumi tulee koskemaan 52:n muun maan kansalaisia. Euroopan unionin maiden lisäksi mukana ovat muun muassa Kiina, Intia, Indonesia, Pohjois-Korea, Filippiinit, Kuwait, Bahrain, Qatar, Oman, Saudi-Arabia ja Meksiko, kun taas brexit-Britanniaa ja Yhdysvaltoja ei ole e-viisumin saajien joukkoon kelpuutettu.

Suomen itärajalle Venäjän e-viisumi tietää matkustajamäärien varmaa lisääntymistä.

Alkuvaiheessa e-viisumi ei kelpaa junissa, joten se tarkoittaa jonojen kasvua autoliikenteen rajanylityspaikoilla. Sähköisellä viisumilla pääsee tiistaista alkaen itärajan yli kolmelta maaliikenteen raja-asemalta eli Vaalimaalta, Nuijamaalta ja Imatralta.

On myös todennäköistä, että Suomesta tulee ainakin väliaikaisesti kolmansien maiden kansalaisten kauttakulkumaa Venäjälle. Eli jos Pietari oli aikanaan Venäjän ikkuna Eurooppaan, niin Suomesta tullee nyt 52 maan kansalaisten portti Pietariin.

Pietarissa Pulkovon lentokenttä odottaa e-viisumista piristysruisketta kentälleen, jonka uusi matkustajaterminaali valmistui suurin odotuksin joulukuussa 2013. Krimin valtaus keväällä 2014, pakotteet ja talouden taantuma johtivat kuitenkin siihen, että kansainväliset lentoyhtiöt lopettivat pikku hiljaa reittilentojaan Pietariin eikä uusia kaavailtuja reittejä Aasiaan ja Persianlahden maihin avattukaan.

Uusien säännöllisten Pietarin-lentovuorojen perustaminen tapahtuu tuskin hetkessä, joten ainakin alkuvaiheessa Helsinki saanee toimia Pietariin matkaavien turistien välilaskupaikkana.

Suomesta Viipuriin ja Pietariin matkaavien reittibussien suosio kasvanee niin ikään. Kysyntää saattaisi olla myös uudenlaisille reiteille, joista yksi voisi olla Suomenlahden kiertomatka. Lähtö esimerkiksi Helsingistä bussilla Viipurin kautta Pietariin, siitä Ivangorodin kautta Narvaan ja Tallinnaan – tai toisinpäin. Sama e-viisumi kelpaisi myös Viron rajalla.

Venäjä on asettanut tavoitteekseen, että se siirtyy käyttämään e-viisumia koko maassa 2021. Viimeistään tuolloin sähköinen viisumi koskisi siis myös Allegroa ja Suomen pohjoisempia raja-asemia.

Suomen hallitus pyrkii puolestaan tekemään Parikkalan-Syväoron rajasta kansainvälisen vuonna 2024. Pietarista Imatralle kulkeva säännöllinen junayhteys saattaa alkaa vuorostaan 2025.

Suomelle tämä kaikki tietää lisää turisti- ja rahavirtoja, mutta samalla se lisää paineita itärajan valvontaan. Helppo e-viisumi tuo Venäjälle myös heitä, jotka pyrkivät sen jälkeen laittomasti Suomeen itärajan yli.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt