Pääkirjoitus: Hoitajareservi onkin luultua pienempi – lisää myrkkyä hallituksen hoitajamitoitukselle

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Hoitajareservistä on nyt saatava oikea luku – mielellään heti maanantaina.
Julkisuudessa on hoitajareservistä pyörinyt alkuvuodesta lähtien todella iso luku: 72 000. On muodostunut käsitys, että tuon verran sote-alan koulutuksen saaneita on muilla aloilla kuin hoitoalalla. Muun muassa sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen viittasi lukuun Ylen Ykkösaamussa (19.2.2019).
Rytkönen käytti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastoja osoittaakseen työvoimareservin määrän: Suomen hoitajapula on ikään kuin itse tehty ongelma, kun hoitajat eivät pysy hoitajina siksi, että he joutuvat tekemään muitakin töitä kuin hoitamista, Rytkönen muotoili.

Työvoimareservi on THL:n vuoden 2014 tilastojen mukaan todellakin 72 182 (Tilastoraportti 1/2018).

Luvun ongelma on sen sisältö.

Siihen lasketaan muiden toimialojen lisäksi myös julkisen sektorin hallintoon, muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon hallintoon, koulutukseen, apteekkeihin ja työvoiman vuokraukseen siirtyneet kaikki sote-alan koulutuksen saaneet henkilöt.

Jos puhutaan pelkästään sairaanhoitajista ja lähihoitajista, luku onkin paljon pienempi.

Lähihoitajia oli muilla toimialoilla 22 174 ja sairaanhoitajia 5 768 vuonna 2014. Näitä tutkintoja suorittaneita ihmisiä olisi muissa ammateissa tai tehtävissä yhteensä 27 900.

Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina (29.9.), että vielä julkaisemattomien sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tilastojen mukaan luku olisi vieläkin alhaisempi: varsinaisia alan vaihtajia on yhteensä vain 9 724.

Hoitajareservi on ollut keskeinen asia, kun hallitus ajaa lakia, jossa tehostettuun vanhushoivaan tulisi 0,7 hoitajamitoitus.

Mitoituksen valmistelu on kangerrellut. Pääministeri Antti Rinnekin (sd) on todennut, että rahaa ei ole. Hallituksen kannalta uudet vielä julkaisemattomat luvut ovat murhaavia: rahan lisäksi ei ole myöskään hoitajia. Hoitajamitoitus tarvitsee arviolta 4000–5000 uutta hoitajaa, ja sitä ei tuosta reservistä löydy.
Ay-liike käyttää reservilukua osoittamaan työolojen ja palkkauksen huonoutta: porukkaa siirtyy muualle. Luku on oiva lyömäase kevään palkkaneuvotteluihin. Toisaalta poliitikot voivat käyttää hoitajareserviä omiin tarkoituksiinsa. Tilastoja tulkitaan monella tavalla, riippuen laskijan tai lukujen analysoijan motiiveista. Onko tosiaan niin, että THL:n ja STM:n luvut ovat erilaisia ja eri tavalla laskettuja?

Yhteiskunnan kannalta sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen on keskeinen hanke. Nyt olisi enemmän kuin suotavaa, että STM julkaisee tuoreet tilastonsa – mielellään heti maanantaina.

Hoitajareservistä tarvitaan nyt luku, jonka media, poliitikot ja järjestöt ymmärtävät samalla tavalla.

Kansalaisista puhumattakaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt