Pääkirjoitus: Rinteen hallituksen eloa helpottaa, kun oppositiopuolueet marssivat eri tahtiin

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Antti Rinteen (sd) viiden puolueen hallituksen tietä tasoittaa epäyhtenäinen oppositio. Kokoomus jätti talous- ja työllisyyspolitiikasta välikysymyksen, eikä edes halunnut perussuomalaisia mukaan.
Kokoomus jätti perjantaina hallitukselle sen ensimmäisen välikysymyksen. Aiheena oli hallituksen työllisyys- ja talouspolitiikka, johon kokoomus ei tunnu luottavan.

Kannattaa panna merkille jo nyt, että kokoomus jätti välikysymyksensä yksin. Se ei edes yrittänyt saada sen taakse eduskunnan toista suurta, kokoomusta suurempaa oppositiopuoluetta perussuomalaisia. Kaksi oppositiopuoluetta marssii eri tahtiin.
Yllätys se ei ole: kokoomus teki selväksi jo ennen vaaleja, ettei se halua Jussi Halla-ahon johtaman puolueen kanssa samaan hallitukseen. Hallitukseen ei päässyt kumpikaan, mutta tahti on erilainen myös oppositiossa.

Kokoomuksen kannalta yhteisessä välikysymyksessä ei olisi ollutkaan mitään järkeä. Kannatuksen vähenemisen kanssa painiva kokoomus tarvitsee nimenomaan oman profiilinsa korostamista, ja eroa – jos jonnekin niin perussuomalaisiin.

Talous- ja työllisyyspolitiikassa kokoomuksen ja perussuomalaisten erottautumien toisistaan on helppoa ja luonnollista.

Yleisesti hallituksen 75 prosentin työllisyystavoitetta pidetään epärealistisena, samoin sitä, että hallituksen nykyisellä talouspolitiikalla talous olisi tasapainossa 2023. Tämän uskon molemmat oppositiopuolueet jakavat, mutta lääkkeet tilanteen parantamiseksi eroavat.

Kokoomus kannattaa työperäisen maahanmuuton helpottamista, mutta perussuomalaisille se on punainen vaate.

 

Kannattaa panna merkille jo nyt, että kokoomus jätti välikysymyksensä yksin.

Halla-aho arvioi lauantaina TV 1:n Ykkösaamussa, että työperäisen maahanmuuton helpottaminen johtaisi halpatyövoiman käyttöön. Osaajien tuloon saatavuusharkinnan poistamisella ei ole Halla-ahon mukaan merkitystä, sillä Suomeen tulisi vain heikosti koulutettua tai kouluttamatonta halpatyövoimaa.

– Täällä työttömänä sosiaaliturvan varassa elävät maahanmuuttajat eivät meitä ainakaan hoida. Ratkaisu ei ole se, että pahennetaan ongelmaa tuomalla maahan lisää ihmisiä, jotka kuormittavat julkista taloutta, Halla-aho totesi. Halla-ahon mukaan kokoomuksella on ”vielä suurempi kiima” lisätä halpatyövoiman maahantuontia kuin vasemmistohallituksella.
Saatavuusharkinnassa EU:n tai Eta-alueen ulkopuolelta tuleva työntekijä saa työntekijän oleskeluluvan vain, jos maassa ei ole tehtävään sopivaa työvoimaa. Saatavuusharkinta koskee suorittavan työn tekijöitä, kuten siivoojia, rakennustyöntekijöitä ja kokkeja.

Rinteen hallituksen asemaa epäyhtenäinen oppositio helpottaa. Kun kaksi oppositiopuoluetta yrittää erottautua toisistaan, istuvan hallituksen sisäiset linjariidat eivät nouse niin näkyvästi esille kuin voisivat. Hallitus ei ole yhtenäinen, mutta ei ole siis oppositiokaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt