Pääkirjoitus: Mielivalta horjuu Venäjällä, kun kansan mitta uhkaa toden teolla kiehahtaa yli

Julkaistu:

Näyttelijä Pavel Ustinovin tapaus on jo toinen lyhyen ajan sisällä, kun Venäjän oikeuslaitos joutuu taipumaan kansan protestien edessä.
Jotain erikoista on meneillään Venäjällä.

Aivan kuin vallanpitäjät joutuisivat sittenkin kuuntelemaan kansaansa ja tekemään pieniä myönnytyksiä siinä vaiheessa, kun ihmisten mitta uhkaa toden teolla kiehahtaa yli.

Yksi tällainen uhkaava kiehahtamispiste saavutettiin vastikään, kun venäläiset heräsivät puolustamaan kolmen ja puolen vuoden leirituomion saanutta näyttelijää Pavel Ustinovia, 24.

Ustinov pidätettiin Moskovan vaalimielenosoituksessa elokuussa, kun oppositio yritti turhaan saada ehdokkaitaan ehdolle kaupunginduuman vaaleihin.
Venäjän viranomaiset olivat tuolloin evänneet liki kaikilta ”systeemin ulkopuolisen” opposition tähdiltä pääsyn syyskuun alun paikallisvaaleihin milloin milläkin tekosyyllä.

Vielä kesän aikana viranomaiset eivät perääntyneet piiruakaan.

Oppositio pidettiin ulkona vaaleista ja poliisit pamputtivat mielenosoittajia säälimättä.

Virallisen version mukaan oppositio syyllistyi ”joukkolevottomuuksien” järjestämiseen, vaikka useimmissa tapauksissa väkivaltaisuuksien aloittajia olivat mellakkapoliisit itse.

Nykyisen kännykkäajan etu on kuitenkin siinä, että mielenosoittajat onnistuivat dokumentoimaan videoille useita pidätystilanteita. Nyt nämä videot ovat kullanarvoisia todistuskappaleita, kun Moskovassa käydään parhaillaan oikeutta kymmeniä mielenosoittajia vastaan.

 

Oikeutta saadakseen ihmisen on päästävä asiansa kanssa nopeasti suureen julkisuuteen.

Yksi oikeuden eteen joutuneista oli Pavel Ustinov, joka kertoi joutuneensa mielenosoituksen keskelle sattumalta odottaessaan kaveriaan sovittuun tapaamiseen.

Tilanteesta kuvatuilla videoilla näkyy selvästi, kuinka Ustinov seisoo rauhallisesti kadulla puhelin kourassaan, kun ryhmä mellakkapoliiseja syöksyy hänen kimppuunsa. Viranomaisten mukaan Ustinov syyllistyi poliisin väkivaltaiseen vastustamiseen, vaikka mistään sellaisesta ei näy videoilla merkkiäkään.

Venäjän oikeusjärjestelmästä kertoo paljon se, että oikeudelle nämä videot eivät kelvanneet todistusaineistoksi eikä oikeus suostunut niitä edes katsomaan. Maanantaina Ustinov tuomittiin 3,5 vuodeksi vankeuteen.

Internetissä Ustinovin pidätysvideot levisivät kuitenkin kuin häkä. Tavallinen kansa katsoi ja kauhistui.

Videoita katsoivat myös Ustinovin näyttelijätoverit ja heidän vaikutusvaltaiset ystävänsä. Venäjän viihde-eliitin kerma ryhtyikin vaatimaan äänekkäästi Ustinovin vapauttamista.

Artistien vanavedessä myös monet papit ja jopa Vladimir Putinin lähipiirissä olevat poliittiset vaikuttajat ryhtyivät vaatimaan oikeutta Ustinoville. Heidänkin oli nyt pakko uskoa omia silmiään ennemmin kuin oikeuslaitosta.

Vetoomukset osoittivat yllättäen voimansa jo torstaina, kun syyttäjä kannatti Ustinovin päästämistä pois vankilasta odottamaan tuomionsa valituskäsittelyä. Perjantaina Moskovan kaupunginoikeus vapautti hänet matkustuskieltoa vastaan.
Ustinovin tapaus on jo toinen lyhyen ajan sisällä, kun Venäjän oikeuslaitos joutuu taipumaan kansan protestien edessä. Kesäkuussa vapautettiin toimittaja Ivan Golunov, kun häntä vastaan nostetut huumesyytteet paljastettiin poliisien tekemäksi lavastukseksi.

Esimerkit näyttävät, että Venäjän oikeusjärjestelmän mielivalta horjuu ja sitä on mahdollista horjuttaa.

Tapaukset osoittavat kuitenkin myös sen, että oikeutta saadakseen ihmisen on päästävä asiansa kanssa nopeasti suureen julkisuuteen.

Näyttelijä-Ustinovilla ja toimittaja-Golunovilla oli paljon vaikutusvaltaisia puolustajia, mutta entä ne lukemattomat tavikset, joiden puolesta kukaan ei korota ääntään?

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt