Pääkirjoitus: Rinne lähti Macronin kelkkaan – brittien muisti on pitkä

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Suomi valitsi selvääkin selvemmin puolensa Brexit-väännössä.
Suomen pääministeri Antti Rinne ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron esittivät keskiviikkona kovan vaatimuksen Britannialle. Pääministeri Boris Johnsonin pitää esittää kuluvan kuun loppuun mennessä kirjallinen ehdotuksensa Brexit-neuvottelujen jatkoon.

Kun Suomi on EU:n puheenjohtaja, pienen pohjoisenkin maan pääministerin kannanotto painaa tavallista enemmän. On syytä olettaa, että sitä varten on konsultoitu muitakin EU-johtajia kuin Macronia.

Suomen perinteinen puhetapa on maltillinen ja diplomaattinen. Siihen nähden Rinne oli kovapuheinen. Hän ilmoitti, että jos esityksen tekeminen ei määräajassa Johnsonilta onnistu ”silloin asia on ohi”.

Macronin kunnianhimoon kuuluu EU:n johtaminen. Se näkyy hänen kovissa Brexit-puheissaan. Britanniassa ne herättävät henkiin ikiaikaista kaunaa kanaalin yli.

Lontoossa on nyt selvää kenen puolen Suomi asiassa on valinnut. Brittien muisti on pitkä, kävi Brexitissä miten vain ja piti Lontoossa valtaa kuka vain.

Toki muillakin EU-mailla alkaa pinna palaa jahkailevan Johsonin kanssa. Maanantaina pienen Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel nöyryytti vanhan suurvallan pääministeriä. Johnson jätti väliin yhteisen tiedotustilaisuuden, joka oli järjestetty niin, että häntä vastustavat mielenosoittajat pääsivät huutoetäisyydelle. Ymmärrettävästi Johnson ei halunnut haastaa heidän kanssaan.

 

Johnsonille alkaa ilmeisesti vasta selvitä kuinka kova Brexitin hinta on.

Johnsonin esikunta yrittää kiistää, että pääministerille olisi vasta alkuviikosta selvinnyt kuinka heppoisia hänen suunnitelmansa Pohjois-Irlannin asemasta ovat. Valaistuminen olisi tapahtunut keskustelussa EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa.

Pohjois-Irlannin kysymys on olennainen sopimuksen kannalta. Menetettyään joka tapauksessa enemmistön parlamentissa Johnsonin konservatiivit eivät enää tarvitse Pohjois-Irlannin protestanttien DUP-puolueen tukea. Se on vastustanut kaikkea, mikä irrottaisi aluetta emämaan yhteydestä. Keskiviikkona DUP:n puheenjohtaja Arlene Foster kuitenkin oli puheissaan aiempaa kompromissihakuisempi. Pohjois-Irlanti ei kuitenkaan ole Brexit-neuvottelujen ainoa ongelma.

Britanniassa Brexitiä vastustavatkin tahot pitävät Rinteen ja Macronin vaatimuksen takarajaa ongelmallisena. Se umpeutuu kesken konservatiivien puoluekokouksen.

Sen alla tai aikana Johnsonin on vaikea antaa periksi yhtään mistään. Kovan linjan konservatiivit valitsivat hänet toteuttamaan Brexitin hintaan mihin hyvänsä. Hänelle alkaa vasta valjeta kuinka kallis se on.

Britanniassa spekuloidaan jo, että kova Brexit on vääjäämätön ja Johnsonin pitää saada se näyttämään EU:n syyltä. Tähän peliin Rinne liitti Suomen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt