Pääkirjoitus: Maailman öljytalous sai kovan kolauksen – isku lisää myös sodan vaaraa Persianlahdella

Julkaistu:

PÄÄKIRJOITUS
Hyökkäys Saudi-Arabian keskeiseen öljyntuotantolaitokseen osoittaa, kuinka haavoittuvaa maailmantaloudelle tärkeä infrastruktuuri on.
Valtavaa Abqaiqin öljyntuotantokompleksia on sanottu maailman arvokkaimmaksi kiinteistöksi, josta kukaan ei ole koskaan kuullutkaan. Nyt on. Valtiollisen Saudi Aramcon omistama laitos nousi kaikkialla uutisiin, kun miehittämättömillä lentolaitteilla eli droneilla tehty isku lamautti viikonvaihteessa yhdessä hetkessä yli puolet sen kapasiteetista. Isku oli suunnattu myös viereiselle Khuraisin öljykentälle.

Iranin tukemat Jemenin huthikapinalliset ottivat vastuun hyökkäyksestä. Yhdysvallat syytti siitä kuitenkin suoraan Irania, joka on varustanut kapinallisia lentolaitteilla ja kouluttanut heitä käyttämään niitä. Iran kiisti osallisuutensa jyrkästi. Samalla maan vallankumouskaarti ilmoitti olevansa valmis sotaan.

Näyttävä ja taloudellisesti kipeä hyökkäys Saudi-Arabian keskeistä öljyinfrastruktuuria vastaan on vaarallinen eskalaatio Jemenin monikerroksisessa sodassa. Poliittisen ratkaisun löytäminen tähän tuhoisaan konfliktiin siirtyy yhä kauemmas, samaan aikaan kun inhimillinen kärsimys jatkuu. Sodassa on jo kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä, ja miljoonat ovat ajautuneet nälkäkuoleman partaalle.

Isku osoittaa myös, kuinka haavoittuvia Abqaiqin tapaiset, maailmantaloudelle merkittävät öljylaitokset ovat. Se on omiaan nostamaan keskustelua fossiilisiin polttoaineisiin perustuvan talouden mielekkyydestä ilmastonmuutoksen maailmassa.

Sunnuntaina ei vielä tiedetty, kuinka kauan Abqaiqin tuotannon ylösajo kestää iskun jälkeen. Häiriö jää todennäköisesti lyhyeksi, sillä Aramco pystyy korvaamaan menetetyn kapasiteetin yli kuukauden ajan käyttämällä valtavia reservejään. Myös energiajärjestö IEA ilmoitti, että markkinoilla on riittävästi öljyä iskusta huolimatta. Jos tuotantovaikeudet kaikesta huolimatta pitkittyvät, häiriö tuntuu eniten Aasiassa, jossa on valtaosa Aramcon asiakkaista.

 

Kostoisku Iraniin olisi riski myös Yhdysvalloille, sillä Iran kykenee sotilaallisiin vastatoimiin muun muassa ohjustensa avulla.

Sekä Yhdysvaltain että Saudi-Arabian pitää nyt punnita tarkasti, miten ne vastaavat iskuun.

Saudi-Arabia on viemässä Aramcoa pörssiin rahoittaakseen osakeannilla yhtiön välttämättömät uudistukset. Isku kuitenkin paljasti, ettei Saudi-Arabia pysty suojelemaan Aramcon keskeisiä laitoksia päättäväiseltä ja nykyaikaista tekniikkaa käyttävältä hyökkääjältä, ja se varmasti alentaa yhtiön arvoa sijoittajien silmissä. Ja jos Saudi-Arabia iskee Iraniin, voi koko osakeanti olla vaarassa.

Kostoisku Iraniin olisi riski myös Yhdysvalloille, sillä Iran kykenee sotilaallisiin vastatoimiin muun muassa ohjustensa avulla. Lisäksi sota Persianlahdella sekoittaisi pahoin maailmantaloutta juuri kun sykli on kääntymässä kohti taantumaa. Talouden lasku ja polttoaineiden hintojen nousu ei miellyttäisi amerikkalaisia äänestäjiä – eikä siten tekisi hyvää Donald Trumpin toiveille voittaa presidentinvaalit ensi vuonna.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt