Pääkirjoitus: Sata päivää takana – Rinteen hallituksen heikoin lenkki on Rinne itse

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Hallituksen ensimmäiset sata päivää ovat takana perjantaina. Viime päivien perusteella voi tiivistää, että Antti Rinteen (sd) hallituksen heikoin lenkki vaikuttaa olevan Rinne itse.
Keskustan tuoreelta puheenjohtajalta, elinkeinoministeri Katri Kulmunilta jäi viime viikonlopun puoluekokouksessa linjapuhe pitämättä. Niinpä hän piti sen torstaina keskustan puoluehallituksen kokouksen jälkeen. Mielenkiintoinen sattuma on, että uuden puheenjohtajan linjapuhe ajoittuu samaan aikaan, kun Antti Rinteen (sd) johtaman hallituksen ensimmäiset sata päivää tulevat täyteen. Jotkut näkevät huonona ennusmerkkinä, että hallituksen merkkipäivä sattuu kolmannentoista päivän perjantaille.

Puheenjohtajan linjapuhe ei ole päivänpolitiikan katsaus, joten Kulmunin linjauksia on turha peilata esimerkiksi ensi viikon budjettiriihen näkökulmasta. Sen sijaan kannattaa panna merkille, miten painokkaasti Kulmuni puhuu nykyisen punamultayhteistyön puolesta.

Antti Rinteelle Kulmunin tuki onkin enemmän kuin tarpeen, sillä sadan päivän aikana Rinteen hallituksen heikoimmaksi lenkiksi varsinkin viime päivinä on osoittanut pääministeri Rinne itse. Esimerkiksi voi nostaa Rinteen puuttumisen Postin palkkakysymyksiin ja työmarkkina-asioihin sekä hänen ja Sdp:n ontot hoitajamitoituslupaukset. Postin osalta Rinne on asettanut myös omistajaohjauksesta vastaavan Sirpa Paateron (sd) kiusalliseen valoon. Rinne on kävellyt julkisuudessa ministerinsä yli, mikä vie Paaterolta uskottavuutta myös jatkoa ajatellen.

 

Jos keskustan kannatus ei nouse ja Rinteen uskottavuus heikkenee yhä, tulevaisuus ei hyvältä näytä.

Helppoa ei ole Kulmunillakaan. Kouvolassa hän lupasi nostaa puolueensa kannatuksen nykyiseltä 11–12 prosentin tasolta takaisin 20 prosentin tuntumaan. Se on helpommin sanottu kuin tehty. Linjapuhe ei konkreettisia avauksia kannatukseen nousuun tarjonnut.

Aluepolitiikan ohella perheiden asema on Kulmunin keskustan avainkysymyksiä. Alhainen syntyvyys on huolista päällimmäisin. Ratkaisujen etsiminen syntyvyyden nostamiseen on Kulmunin mukaan yhteinen asia, tärkeintä on perheiden luottamus tulevaisuuteen. ”Synnytystalkoista” puhunut Rinne ja Kulmuni löytänevät tässä toisensa, vaikka perhepolitiikassa puolueet ovat kulkeneet muuten eri teitä mm. perhevapaiden suhteen.

Uskottavuus tulee tekojen ja tulosten perusteella, ei hurskaiden toivomusten. Hallituksen sata päivää ovat takana, eivätkä ne hyvää lupaa. Sdp:n ja kaikkien muidenkin hallituspuolueiden vaalien alla lupaama 0,7 tason hoitajamitoitus saatetaan kirjata lakiin, mutta rahat ei tunnu löytyvän.

Muutenkin vaalien alla annetut ruusuiset lupaukset alkavat yksi toisensa jälkeen lakastua, kun arki iskee. Hallitus voi vielä jonkin aikaa teeskennellä yhtenäisyyttä, mutta jos 75 prosentin työllisyyslupauskin alkaa karata käsistä jo nyt, ennuste on heikko. Jos keskustan kannatus ei nouse ja Rinteen uskottavuus heikkenee yhä, tulevaisuus ei hyvältä näytä. Vanhalla kansalla on tästä viisauskin, joka kuuluu: siinä sokea rampaa taluttaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt