Pääkirjoitus: Moskova nolasi Putinin – todellinen koitos vallasta on tulossa

Julkaistu:

PÄÄKIRJOITUS
Venäläiset kyllästyivät heikkoon elintasoon ja korruptioon.
Moskovan aluevaalien tulos oli nolo Yhtenäiselle Venäjälle, presidentti Vladimir Putinin tukipuolueelle. Puolue piti enemmistön alueduumassa, mutta menetti roimasti paikkoja kommunisteille ja muulle ”viralliselle oppositiolle”. Aluevaalin merkitys olisi pieni, jolleivät sitä olisi edeltäneet pitkät, osin väkivalloin nujerretut mielenosoitukset. Syynä oli ”aidon opposition” ehdolle pääsyn estäminen.

Yhtenäinen Venäjä on niin epäsuosittu, että sen ehdokkaat esiintyivät itsenäisinä. Muuallakin Venäjällä järjestetyistä paikallis- ja kuvernöörinvaaleista esitettiin vilppisyytteitä. Tapahtumat kertovat kasvavasta tyytymättömyydestä Putiniin. Toistaiseksi se kanavoituu hänen tukipuoluettaan vastaan.

Venäläisiä huolettaa elintason heikko kehitys, toimimattomat palvelut ja korruptio. Kaduilla osoittaa mieltään sukupolvi, joka ei muista 1990-luvun kaaosta, jonka kukistamisella Putin oikeuttaa valtansa. Vanhemman väen pinnan poltti viime vuonna epäsuosittu eläkeuudistus.

Kyseessä eivät ole suurimmat mielenosoitukset Moskovassa Putinin pitkän vallan aikana. Ne nähtiin talvella 2011-2012, kun Putin oli palannut pääministerin paikalta presidentiksi. Tuolloin väkeä voitiin rauhoitella talouskasvun hedelmillä. Sitten Krimin valtaus innosti suurvallan asemasta haaveilevia venäläisiä.

Se kuitenkin johti talouspakotteisiin, jotka ovat yksi syy talouskasvun hiipumisen. Putinin kaudella talous on välillä kasvanut nopeastikin, mutta valtavan maan rakenteelliset ongelmat ovat myös valtavia. Vaikka haluakin olisi, niiden ratkaisuun kuluisi miespolvi.

Ukrainan ja Syyrian sodista palaa hiljaa kaatuneita arkuissaan. Se ei nosta kansan mielialaa. Venäjä pyrkii nyt liennyttämään välejä Ukrainan uuteen johtoon vankien vaihdolla. Tästä on pitkä matka sopuun, jonka seurauksena länsi lieventäisi talouspakotteita.

Putinin valta pitää protesteista huolimatta, sillä miehen valtaan nostanut turvallisuuskoneisto tukee yhä häntä. Se että sukupolvi venäläisiä ei muista ketään muuta johtajaa kuin Putinin on sekä vahvuus että heikkous.

Putinin kausi presidenttinä päättyy lain mukaan vuonna 2024. Hän on jo kerran kiertänyt saman ongelman ja pitänyt valtansa. Mutta yrittää Putin roikkua vallassa tai nostaa mieleisensä seuraajan, tuo vuosi on kriittinen hänen luomalleen järjestelmälle.

Se tarjoaa opposition odottaman tilaisuuden. Tätä varten sen pitäisi kuitenkin järjestäytyä paljon nykyistä paremmin ja hankkia jalansijaa kautta laajan maan. Putinin taustavoimat toivovat, että opposition kärsivällisyys ei tähän riitä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt