Pääkirjoitus: Stalin-selvitys testaisi Suomen ja Venäjän suhteet - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Stalin-selvitys testaisi Suomen ja Venäjän suhteet

Kuinka halukkaasti virallinen Venäjä olisi valmis auttamaan Stalinin suomalaisuhrien selvittelyssä, kun Putinin käskystä perustettu sotahistoriallinen seura yrittää samaan aikaan vääristellä Suomeen liittyvää historiankirjoitusta Sandarmohin joukkohaudoilla?

Sandarmohin joukkohaudoilla on muistomerkkejä myös suomalaisille Stalinin vainojen uhreille Venäjän Karjalassa.

4.9.2019 21:00

Hyvät naapurit voivat keskustella mistä asiasta tahansa. Tätä viestiä tasavallan presidentti Sauli Niinistö on tuonut julkisuuteen toistuvasti, kun häneltä on kysytty presidentti Vladimir Putinin kanssa käydyistä keskusteluista.

– Mikään aihe ei ole tabu, Niinistö korosti esimerkiksi elokuussa Putinin Helsingin-vierailun alla.

Ei ole tietoa, ottiko Niinistö Putinin kanssa käymissään kahdenkeskisissä keskusteluissa lopulta esille yhden tällaisen potentiaalisesti hyvin herkän asian – eli Josif Stalinin vainot ja niiden kytkeytymisen suomalaisiin sekä Sandarmohin joukkohautoihin. Ainakaan vierailun lehdistötilaisuudessa tätä teemaa ei sivuttu.

IS:n tietojen mukaan Stalinin suomalaisuhrien sukulaiset olivat kuitenkin kirjoittaneet Niinistölle juuri ennen Putinin tuloa ja pyytäneet, että presidentti keskustelisi Putinin kanssa hämmennystä herättäneistä Sandarmohin kaivauksista.

Kyse on Stalinin 1930-luvun poliittisen terrorin aikaisista joukkohaudoista Karhumäen lähellä Itä-Karjalassa. Hautoihin on teloitettu Memorial-järjestön selvitysten mukaan myös yli 900 Neuvosto-Karjalassa asunutta suomalaista.

Venäjän sotahistoriallinen seura on suorittanut jo parina syksynä Sandarmohissa kaivauksia, joissa samoista Stalinin vainojen joukkohaudoista etsitään väitettyjä ”Suomen jatkosodassa teloittamia neuvostosotavankeja”.

Kansallisarkisto ja useat tutkijat ovat tyrmänneet uuden ”Suomi-teorian” mahdottomaksi, sillä mitkään suomalaiset arkistotiedot eivät tue tätä ”vaihtoehtoista hypoteesia”.

Virallinen Suomi on kommentoinut hyvin niukasti Sandarmohin kaivauksia. Presidentti Niinistöön ja pääministeri Antti Rinteeseen (sd) tuli vauhtia vasta siinä vaiheessa, kun toimittaja Unto Hämäläinen vetosi Helsingin Sanomissa heihin suoraan Stalinin suomalaisuhrien kohtaloiden selvittämiseksi. Molemmat kannattivat selvityksen tekoa.

Mikäli selvitys suomalaisuhreista käynnistettäisiin, Suomella olisi hallussaan hyvät pohjatiedot, sillä aihetta ovat tutkineet jo useat historioitsijat sekä Suomessa, Venäjällä että Yhdysvalloissakin. Punaisista loikkareista on valvontatietoja ja Neuvostoliiton kaaduttua myös Venäjältä on saatu materiaalia.

Paljon tietoa on silti yhä saamatta eikä perinpohjaisen tutkimuksen tekeminen onnistuisi ilman Venäjän myötävaikutusta.

Mutta kuinka halukkaasti virallinen Venäjä olisi valmis auttamaan Stalinin suomalaisuhrien selvittelyssä, kun Putinin käskystä perustettu sotahistoriallinen seura yrittää samaan aikaan vääristellä Suomeen liittyvää historiankirjoitusta Sandarmohin joukkohaudoilla?

Jos maidemme suhteet ovat todella niin toimivat kuin johtajamme antavat ymmärtää, Suomi ja Venäjä voisivat perustaa vaikkapa yhteisprojektin, jossa selvitettäisiin sekä Stalinin suomalaisuhrit että Sandarmohin joukkohautojen vainajien henkilöllisyys niin, että tutkimus täyttäisi kaikki tieteelliset ja eettiset vaatimukset.

Jos tällaisen projektin perustaminen ei jostain syystä onnistuisi, voisimme lohduttautua sillä, että olemme edes yrittäneet. Unohtamalla, varomalla ja vaikenemalla loukkaamme sekä Stalinin uhreja että heidän sukulaisiaan, joita asuu paljon myös Suomessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?