Pääkirjoitus: Poliisista tuli iskun kohde – vakava uhka meille kaikille

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Viikonloppu oli Suomen poliisille synkkä. Kolme poliisia loukkaantui kahdessa eri ammuskelussa Jyväskylässä ja Porvoossa.
Jyväskylässä epäilty mies ampui ilma-aseella poliisia kasvoihin, ja Porvoossa poliiseja tulitettiin hälytystehtävän yhteydessä sunnuntain vastaisena yönä. Keskusrikospoliisi tutkii Porvoon ampumisia murhan yrityksinä. Jyväskylässä epäilty tekijä saatiin kiinni heti. Porvoon ammuskelusta epäillyt tekijät paikallistettiin sunnuntai-iltana Tampereelle, jossa heidät otettiin kiinni.
Pihtiputaan Konginkankaan kahdeksasta surmanluodista on jo aikaa viisi vuosikymmentä ja tanskalaisen Steen Christensenin teloitustyyliin tekemistä poliisimurhistakin parikymmentä vuotta. Senkin jälkeen poliiseja on loukkaantunut ja kuollut virkatehtävissään, mutta tapauksia on poliisin hälytystehtävien määrään suhteutettuna kuitenkin vähän – onneksi. Hyökkäykset poliisia vastaan ovat harvinaisia, vaikka viime vuosina aseelliset uhkailut poliisia kohtaan ovat lisääntyneet.
Täytyy muistaa, että poliisin työ on vaarallista, virkatehtävissä voi tulla mitä tahansa vastaan ja kaikkeen ei voi varautua.

Jyväskylässä poliisin hälytystehtävä riistäytyi arvaamattomaan suuntaan, mutta Porvoo herättää enemmän kysymyksiä, joihin ei ole vielä vastauksia tutkinnan ollessa kesken. Näyttää kuitenkin siltä, että hyökkäys oli suunniteltu vain ja ainoastaan poliisia vastaan: epäillyt tekijät odottivat poliisipartiota, jota vaadittiin luovuttamaan aseensa ennen tulituksen alkamista.

Tämä tekee välikohtauksesta todella vakavan.

Kohteena oli suoraan yhteiskunnan viranomaistoiminta.

 

Poliitikkojen on huolehdittava sekä kansalaistensa että työtään tekevien poliisiensa turvallisuudesta.

Idyllisessä merenrantakaupungissa kaikuneet laukaukset aiheuttavat ymmärrettävästi pelkoa asukkaissa: mihin suomalainen kansalaisyhteiskunta on menossa? Pääministeri Antti Rinne (sd) ja sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) ovat syystäkin järkyttyneitä. Onko järjestäytynyt rikollisuus koventanut otteitaan? Väkivalta raaistuu, ja poliisejakaan vastaan ei epäröidä hyökätä. Eittämättä tulee mieleen Ruotsi ja varsinkin Malmön seutu, jossa aseet ja räjähdysaineet kuuluvat jo normaaliin elämänmenoon.

Kun poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo, että hyökkäys poliiseja vastaan on aina hyökkäys koko yhteiskuntaa vastaan, sitä on syytä kuunnella tarkalla korvalla. Kohteena eivät olleet vain kaksi poliisia, vaan koko Suomen kansa. Nyt on katsottava, että viranomaisilla on tarvittavat resurssit ja keinot ehkäistä kovaotteisen rikollisuuden ja terrorismin nousua yhteiskunnassa. Poliitikkojen on huolehdittava sekä kansalaistensa että työtään tekevien poliisiensa turvallisuudesta.

Tässä asiassa Ruotsin tie ei todellakaan voi olla Suomen tie.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt