Pääkirjoitus: Putinin Helsingin vierailu vahvisti kylmän totuuden – Ihmiskunnan uhka on taas täällä

Julkaistu:

PÄÄKIRJOITUS
Vladimir Putinin puheista ei jäänyt epäselväksi, että ydinasevarustelun kierre kiihtyy.
Venäjän presidentti Vladimir Putinin esiintyminen Helsingissä keskiviikkona ei jätä tulkinnanvaraa. Ihmiskunnan suuri uhka, suurvaltojen kilpa ydinvarustelussa on palannut täydessä voimassaan.

Muodollisesti keskimatkan ohjuksia säädellyt INF-sopimus kaatui Yhdysvaltojen irtaantumiseen siitä. Venäjää kuitenkin syytettiin varsin perustellusti ennen tätä sopimuksen rikkomisesta. Muitakin ydinaseita kehitetään vauhdilla ja Putin on jopa uhonnut niillä.

Presidentti Sauli Niinistö yritti lehdistötilaisuudessa rauhoitella, että Yhdysvallat ei ole tuomassa keskimatkan ohjuksia Eurooppaan. Putin kuittasi, että hänellä ei ole tälläista tietoa.

Hiljan Arkangelissä sattui onnettomuus, jonka Putin myönsi liittyneen asekehittelyyn. Neuvostoliitolla ja Venäjällä on pitkä perinne siitä, että henget ovat halpoja, jotta ohjukset saadaan taivaalle. Lähinaapurissa tätä joudutaan välillä seuraamaan hiukset pystyssä.

Venäjälle asevarustelukierre tarjoaa mahdollisuuksia, koska sen suurvalta-asema perustuu nimenomaan ydinaseisiin. Neuvostoliitto teki konkurssin niitä rakentaessaan, mutta jätti Venäjälle perinnön, jota se vaalii.

Putinin aggressiivinen politiikka Euroopassa ja Lähi-idässä on mahdollista vain, koska muiden on niin vaikea uhata Venäjää sotilaallisesti. Samalla ydinase on kieroutuneen kansallisen ylpeyden aihe.

Asevoima paikkaa Venäjän talouden heikkoutta. Uskomaton kyky tehdä tuhoa tuo sen neuvottelupöytiin. Nyt Yhdysvallat jälleen kasvattaa omaa voimaansa ja samaa tekevät perässä pienemmän ydinvallat. Teoriassa tämä on ihmiskunnalle järjetöntä, käytännössä se istuu hyvin poliitikkojen ja kenraalien kylmään järkeen.

Suomi ja lähes koko EU ovat väliinputoajia. Niille aseet ovat pelkkä uhka, ei pelipanos neuvottelupöydässä. Tämä sopii Venäjälle ja voi sopia myös Trumpin Yhdysvalloille.

Suomi on aina halunnut olla rauhan ja sovittelun puolestapuhuja. Eurooppaa kalvaa Ukrainan konflikti. Se kuuluu niihin asioihin, jotka jouduttavat uusien ydinaseiden tuloa Euroopan maaperälle.

Pian presidentti Niinistö matkustaa Ukrainaan ja tapaa uuden presidentin Volodymyr Zelenskyin. Entinen koomikko on poliittinen arvoitus. Suomen EU-puheenjohtajuus tuo vierailuille tärkeyttä.

Helsingissä ei keskiviikkona puhuttu paljoa Ukrainasta. Se saattoi olla hyvä, koska ainakaan Putinin uho ei olisi asiassa auttanut.

Joskus puhetta Suomesta lääkärinä ja viestinviejänä pidetään vanhentuneena. Nyt Niinistöllä on kuitenkin mahdollisuus edistää rauhaa Ukrainassa. Sitä koko Eurooppa kiittäisi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt