Pääkirjoitus: Hongkongin hermopeli kovenee – verilöylyä pelätään yhä

Julkaistu: , Päivitetty:

Kiina odottaa yhä Hongkongin rauhoittumista, mutta voi vielä käyttää voimaa.
Jälleen viikonloppuna suuri ihmisjoukko osoitti mieltään Hongkongissa kaupungin demokratian puolesta, Kiinan kasvavaa valtaa vastaan. Nyt sateenvarjoja tarvittiin sadetta eikä kyynelkaasua vastaan, mutta monesti kesän aikana poliisit ja mielenosoittajat ovat käyneet veristä kissa ja hiiri -peliä. Protestit käynnisti lakihanke rikoksista epäiltyjen luovuttamisesta kaupungista Kiinan oikeusjärjestelmän eteen. Hanke on jäädytetty, ei kumottu.

Suuri osa mielenosoittajista on nuoria, jotka eivät halua antaa periksi. Mutta niin ei halua myöskään presidentti Xi Jinpingin hallinto. Uiguurikansan kohtelu kertoo, kuinka kova se voi olla. Mutta uiguurit ovat Keski-Aasian perillä ja Hongkong yksi maailman näyteikkunoista.

Monet pelkäävät Pekingissä 30 vuotta sitten koetun verilöylyn toistumista. Taivaallisen Rauhan aukiolla uhattiin koko Kiinan järjestelmää. Niin kauan kuin Hongkongin vaatimukset koskevat kaupungin asemaa eivätkä leviä mantereelle, Xi voi odottaa.

Kiina on tyytynyt esittelemään aseistettuja poliisijoukkojaan kaupungin rajalla. Se toivoo, että oppilaitosten syyslukukauden alku antaisi opiskelijoille muuta ajateltavaa.

Yhdysvallat käy Kiinaa vastaan kauppasotaa, ja hirmuteot Hongkongissa oikeuttaisivat uusia pakotteita. Toisaalta, jos Xi käyttää voimaa, protestoijia voidaan syyttää amerikkalaisten agenteiksi ja hyödyllisiksi idiooteiksi. Manner-Kiinassa mielipiteitä muokataan jo tätä varten.

Heti, kun Britannia vuonna 1997 palautti Hongkongin Kiinalle, kaupunki vastasi melkein viidenneksestä maan kansantuotteesta. Nyt osuus on muutama prosentti. Hongkong on kuitenkin tärkeä finanssikeskus, jonka asemaa Kiinalla ei ole syytä horjuttaa. Sekin hillitsee halua ratkaista kriisi äkkiä sotilaallisella voimalla.

Viikoittaiset protestit haittaavat Hongkongin taloutta, mikä voi lisätä kaupungin yritysmaailman ymmärrystä Kiinalle. Montaa bisnesmiestä kiinnostaa enemmän vakaus kuin demokratia. Muitakin osapuolia on. Kaupungin gangstereita on usutettu mielenosoittajien kimppuun.

Britannia otti Hongkongin hallintaansa 1800-luvulla sodassa, jolla taattiin sen oikeus myydä oopiumia Kiinaan. Tämä muisto ei lisää Kiinassa länsimaisen demokratian ja sivistyksen arvostusta. Maan hallitsijat käyttävät menneisyyden synkimpiä hetkiä oman valtansa oikeuttamiseen. Mutta vanhat vääryydet eivät oikeuta uusiin.

Kun Britannia luovutti kaupungin takaisin, sovittiin sen autonomian säilyvän 50 vuotta. Vasta vajaa puolet ajasta on kulunut. Mutta uudestaan suurvallaksi noussut Kiina käy kärsimättömäksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt