Pääkirjoitus: Italian tie on vaarallinen – Salvinin valtapeli voi horjuttaa koko Eurooppaa

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Kamppailu vallasta Italiassa vaikuttaa Eurooppaan ja Suomeenkin.
Joku näyttää aina suunnan ja nyt suunnan Euroopalle haluaa näyttää Italian sisäministeri Matteo Salvini. Salvini tavoittelee valtaa kotimaassaan ja mantereen oikeistopopulistien johtajuutta.

Reilu vuosi sitten Salvinin Lega-puolue ja Viiden tähden liike muodostivat hallituksen Italiaan. Tuolloin isompaa Viiden tähden liikettä pidettiin uudenlaisena poliittisena voimana, digidemokratian edelläkävijänä. Sen hohto ja suosio karisivat. Euroopan oikeistopopulistien valtavirrassa seilaava muukalaisvastainen Lega sen sijaan on kasvattanut suosiotaan huimasti.

Italiassa jo 40 prosentin ääniosuus voi riittää valtaan nousuun. Uusissa vaaleissa Lega voisi saavuttaa sen yksin tai joko uusfasimista syytetyn Italian veljien tai vanhan Silvio Berlusconin puolueen kanssa.

Ensin pitäisi vain päästä eroon nykyisestä hallituskumppanista ja saada vaalit aikaiseksi. Polku siihen on spagetinkiemurainen ja seuraava ottelu käytäneen viikolla maan senaatissa. Sitoutumaton pääministeri Giuseppe Conte on odottamattoman kova vastus.

Italia on ennenkin näyttänyt suuntaa Euroopalle. Vuonna 1922 Benito Mussolinin fasistit ottivat maassa komennon ensimmäisenä sotien välillä valtaan nousseista äärinationalistisista puolueista. Salvinia ei tietenkään pidä verrata Mussoliniin, vaikkaa hän on mieltynyt viittamaan verhotusti vanhaan diktaattoriin. Viime vuonna Mussolinin syntymäpäivänä Salvini twiittasi ”Tanti nemici, tanto onore” eli ”Paljon vihollisia, paljon kunniaa”. Se oli muunnelma yhdestä Mussolinin mielilauseista, mutta sitä väitetään käyttäneen myös aiemman yksinvaltiaan Julius Caesarin.

Toinen suunnannäyttäjä on lähihistoriasta. Vuonna 1994 Berlusconi nousi Italian johtoon modernin populismin airueena. Tuolloin Berlusconin Forza Italian apupuolue oli Lega Nord, Pohjoisen liitto. Se ajoi autonomiaa Pohjois-Italialle ja halveksi maan etelän köyhiä roskasakkina. Salvini muokkasi tästä Legan, joka haluaa yhdistää koko Italian maahanmuuttoa ja EU:n valtaa vastaan.

Salvinin poliittiset taidot ovat ilmeisiä. Muutamassa vuodessa hän nosti pikkupuolueeksi kutistuneen Legan nykyiseksi valtatekijäksi. Salvinin karisma söi Viiden tähden liikkeen johtajien suosion.

Salvini esiintyy italialaisena perusmiehenä, sopivan rääväsuisena ja machona. Mutta suunsoitto on laskelmoitua.

Salvinin kunnianhimo ei pysähdy Italian rajoille. Alkukesästä hän oli luomassa europarlamenttiin oikeistopopulistista Identiteetti ja demokratia -ryhmää, johon kuuluvat myös Suomen perussuomalaiset. Oikeistopopulistien rynnistys eurovaaleissa lässähti hieman, mutta Salvinin suunnitelmat eivät kaatuneet.

Legaa on hiljan syytetty yrityksestä kanavoida itselleen venäläistä rahoitusta. Salvini kiistää ottaneensa Moskovasta ”ruplaa, euroa, dollaria tai vodkalitraa”. Suosiolukujen perusteella italialaiset uskovat häntä tai eivät välitä.

Salvinin Akilleen kantapää on Italian talous. Välien kiristyminen Viiden tähden liikkeen kanssa alkoi siitä, kun tämä alkoi ottaa Italian ylivelkaantumisen vakavammin. Salvinin intoa luoda ohjauksessaan oleva europarlamenttiryhmä on selitetty tarpeella helpottaa budjettipainetta Brysselistä.

Vaikka Salvinin yritys uusista vaaleista ei heti onnistuisi, se lisää koko Euroopan epävakautta samalla kun Britannian hallitsematonta EU-eroa pelätään. Yhdessä nämä voisivat ajaa Euroopan talouskriiseihin, joiden rinnalla 2010-luvun alun koettelemukset olisivat pientä. Salvini ja hänen aateveljensä kautta mantereen saattavat laskea hyötyvänsä sellaisista.

Siksi Italian tie on vaaran tie koko Euroopalle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt