Pääkirjoitus: Ministereiden avustajien määrä menee jo yli äyräiden – kyseessä on piilopuoluetuki - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Ministereiden avustajien määrä menee jo yli äyräiden – kyseessä on piilopuoluetuki

Ministereiden erityisavustajien ja valtiosihteerien määrän nousu ennätykselliseksi on paitsi kohtuutonta myös esimerkki, miten hallituspuolueet käyttävät avustajarekrytointeja piilopuoluetukena.

Antti Rinteen (sd) viiden puolueen hallituksen avustajamääräksi on budjetoitu noin 85.

14.8.2019 21:00 | Päivitetty 15.8.2019 15:55

Antti Rinteen (sd) viiden puolueen hallituksen ministerien avustajien huikeasta määrästä nousi kohu heti hallituksen nimityksen jälkeen. Kohu leimahti uudestaan, kun opetusministeri, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson palkkasi viiden avustajan tiimin.

Rinteen hallituksen viidellä puheenjohtajalla on kullakin oikeus ainakin viiteen avustajaan, puheenjohtajavajeesta kärsivässä keskustassa avustajia on nyt eniten valtionvarainministeri Mika Lintilällä. Ministereillä on kaikkiaan 16 valtiosihteeriä ja 65 erityisavustajaa. Avustajamääräksi on budjetoitu yhteensä noin 85 eli yli kaksi kertaa enemmän kuin Juha Sipilän (kesk) hallituksessa. Avustajien määrä on liki puolet Suomen kansanedustajien määrästä. Se on pienessä maassa paljon.

Kaiken lisäksi perustelut avustajien tarpeesta vaihtelevat. Vielä kesäkuussa avustajatulvaa perusteltiin Suomen EU-puheenjohtajuudella, joka päättyy helmikuussa. Li Andersson perusteli avustajamäärän paisumista keskiviikkona Ylen haastattelussa puolestaan lainvalmistelun tasolla. Avustajat eivät kuitenkaan lakeja valmistele, vaan se on virkamiesten työtä. Kriitikot ovatkin kysyneet, mikä on jatkossa virkamiesten rooli. Anderssonin mainitsemaan lainvalmistelun heikkoon tasoon, mistä on moitittu myös Sipilän hallituksen edeltäjiä, avustajat tuskin ovat lääke – usein poliittiset avustajat ovat enemmänkin sotkeneet lainvalmistelua kuin edesauttaneet sitä. Virkamiesten mukaan suurin ongelma lainvalmistelussa on ollut kiire ja poliittinen tempoilu.

Kansan silmissä närää on herättänyt myös se, että korkeapalkkaisiin valtiosihteeritehtäviin poimittiin joukko eduskunnasta tippuneita kansanedustajia. Valtiosihteerillä on enemmän valtaa ja yli 3 000 euroa suurempi palkka (9 834 € / kk) kuin kansanedustajalla – mutta poliittinen vastuu puuttuu, se on ministerillä. Pääministerin valtiosihteerin palkka on 12 780 euroa kuukaudessa.

Myös erityisavustajien palkkataso on noussut merkittävästi. Edellishallituksen puolustusministerin Jussi Niinistön erityisavustaja Petteri Leino on laskenut, että jos hän olisi jatkanut, palkka olisi Rinteen hallituksessa noussut noin tuhannella eurolla. Avustajakuntaan näyttää kaiken lisäksi pääsevän usein ns. kaveriperusteella.

Avustajamäärän paisumisessa on kyse piilopuoluetuesta. Aikaisemmin politrukkien palkat maksettiin puolueen kassasta, johon rahaa tulee puoluetuesta. Nyt avustajapalkat kuitataan kätevästi valtioneuvoston ja ministeriöiden kassasta. Syyskuun budjettiriihessä pohditaan toki myös puoluetuen korotusta.

Rinteen hallitus yrittää palauttaa politiikkaa ryminällä politiikkaan. Rinne yritti jo näyttää kaapin paikkaa puolustusvoimain komentajalle Timo Kiviselle. Nolo puheenvuoro oli viesti myös valtiovarainministeriön virkamiehille, että poliitikot päättävät, eivät virkamiehet. Hallituksen henki tuntuu olevan hiljentää Suomen virkamieskuntaa. Avustajatulva on siihen yksi keino.

Pääkirjoitusta on täsmennetty 15.8. kello 15.55 erityisavustajien palkkatason osalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?