Pääkirjoitus: Keskustan pj-peli kaipaa kunnon vauhtia – laimea kisa ei nosta puolueen kannatusta

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Keskustan puheenjohtajapeli on kahden kauppa, mutta kisa on laimeaa, eikä Katri Kulmunin ja Antti Kaikkosen välille näytä syntyvän kunnon eroja. Ellei tahti parane, keskusta voi unohtaa haaveet, että puheenjohtajakisa nostaisi puolueen kannatuksen aallonpohjasta.
Keskustan puheenjohtajapaneelit alkoivat viikonvaihteessa Pohjois-Suomesta. Juha Sipilä ilmoitti jättävänsä keskustan puheenjohtajuuden keväällä rökälemäisen, puolueen historian pahimman eduskuntavaalitappion jälkeen. Jo kisa Sipilän seuraajasta käynnistyi harvinaisen laimeasti.

Lopulta peliin lähtivät merkittävistä keskustapoliitikoista mukaan vain elinkeinoministeri Katri Kulmuni, 31, ja puolustusministeri Antti Kaikkonen, 45. Vauhtia kisaan vaatinut valtiovarainministeri Mika Lintilä jäi katsomoon, mutta hänellä saattaa olla puheenjohtajapelissä kuninkaantekijän paikka, sillä yksi elementti on Lintilän valtiovarainministerin salkku, jota varsinkin Kulmuni haaveilee itselleen.

Asiallisesti suuria eroja ehdokkailla ei ole: Kulmuni on suurelle yleisölle vielä tuntematon nuori nainen Lapin porteilta Torniosta, ja Kaikkonen uusmaalainen miespoliitikko, joka muistetaan ”Kankina” taannoisesta Tanssii tähtien kanssa -kisasta ja lukuisista ihmissuhdehaastatteluista entisen puolisonsa, Sdp:n ex-kansanedustajan Satu Taiveahon kanssa. Sekä Kulmuni että Kaikkonen ovat olleet myös Paavo Väyrysen avustajina. Kaikkosen syntinä puheenjohtajakisassa on seikkailut vaalirahakohun yhteydessä keskustataustaisessa Nuorisosäätiössä, mistä hän sai viiden kuukauden ehdollisen tuomion 2013. Kaikkosen mukaan asia on jo sovitettu, mutta puheenjohtajakisan alla siitä muistutetaan. Keskustan kentältä kantautuvien viestien perusteella Kulmuni tuntuu olevan kisan ennakkosuosikki.

Viikonvaihteen perusteella kahden ehdokkaan ”taisteluun” tulisi saada lisää vauhtia. Eroja ei siis tunnu löytyvän, ja kumpikin yrittää korostaa nyt Santeri Alkion hengessä leimallisesti köyhän asiaa. Edellinen vaalikausi päätyi katastrofiin, kun puolue yritti Sipilän ja liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin johdolla koukata kokoomuksen ohi markkinatalouden viestinviejänä ja ajajana.

Nyt keskusta vääntää väkisin rattaitaan uudelle uralle ikään kuin se ei edellisessä hallituksessa ollutkaan. Homma on helpommin sanottu kuin tehty. Monelle keskustaa äänestäneelle puolueen hyppääminen vaalitappion jälkeen Antti Rinteen (sd) hallitukseen tuntui käsittämättömältä, mikä näkyy puolueen onnettomana gallupkannatuksena.

Puolueen taustavaikuttajat, ex-kansanedustaja Seppo Kääriäinen, ex-puoluesihteeri Pekka Perttula ja entinen piirijohtaja Ossi Martikainen kauhistelevat puolueen tilannetta tuoreessa Kanava-lehdessä. Toiminta ontuu, ja puolueen identiteetti on hämärtynyt, kirjoittajat toteavat. Heidän mukaansa syyskuun puheenjohtajavalinta on poikkeuksellisen vaativa. – Nyt valitaan puheenjohtaja, ei valtiovarainministeriä, puhumattakaan pääministeriehdokkaasta, kirjoittajat muistuttavat. Niin tai näin, ellei kisaan tule vauhtia, keskustan on turha toivoa puheenjohtajavalinnasta kannatuksensa pelastajaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt