Pääkirjoitus: Lintilän punakynä joutuu töihin tällä viikolla – untuvikkoministerien näytönhalu voi tuoda ongelmia budjetin valmisteluun

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Hallitus valmistautuu ensimmäiseen budjettiriiheensä, jota leimaa untuvikkoministerien näytönhalu ja annetut vaalilupaukset.
Valtionvarainministeri Mika Lintilä (kesk) aloittaa tiistaina ensi vuoden budjetin valmistelun ministeriön sisäisessä riihessä Moisniemessä. Kyseessä on uuden hallituksen ensimmäinen budjetti, jota valmistellaan kaiken lisäksi talouden epävarmuuden kasvaessa nopeasti sekä maailmalla että kotimaassa.

Lintilälle kyseessä on ensimmäinen budjetti valtiovarainministerinä. Ylipäätään ensimmäinen budjetti on kyseessä monelle ministerille. Hallitusneuvotteluissa moni asia jäi ilmaan tai hahmottumatta. Ei tarvitse suuria ennustajanlahjoja, kun arvaa, että tällä kertaa ministeriöiden budjettiesitykset menevät raamien yli. Tuoreiden ministerien näytönhalu saattaa johtaa pitkästä aikaa yhteensä jopa miljardiluokan ylityksiin budjettikehyksiin nähden, vaikka kehykset lyötiin lukkoon hallitusneuvotteluissa.

Varsinkin Keskusta ja vihreät ovat tapelleet pitkin kesää. Osittain kyse on ollut poliittisesta kesäteatterista, joka tosin kuvaa hyvin laajapohjaisen hallituksen sisäisiä jännitteitä. Syyskuun budjettiriihessä Antti Rinteen (sd) hallitus kohtaa kuitenkin ensimmäistä kertaa talouspolitiikan arkirealismin. Lintilän punakynä saanee töitä, mutta taustatukea valtiovarainministeri saa hallitusohjelman kirjauksesta, jonka mukaan julkisen talouden on oltava tasapainossa vuonna 2023.

Hallituksen näpeissä polttelee myös päätös myydä valtion omaisuutta kolmella miljardilla. Varat oli tarkoitus sijoittaa kertaluonteisiin investointeihin, mutta nyt niillä halutaankin kattaa pysyviä menoja. Ongelmia lykätään eteenpäin.

Tämän syksyn budjettiriihi on kuitenkin vasta esinäytös siitä, mitä on edessä vuoden päästä. Hallitusohjelman kirjauksen mukaan syksyn 2020 budjettiriihessä tehdään hallituksen puolivälitarkastus, jossa hallituksen antelias talouslinja saattaa muuttua toiseen suuntaan, missä varsinkin vasemmistoliitolla ja vihreillä tulisi olemaan nielemistä.

Kun keskustalla ei ole varsinaisesti puheenjohtajaa, Lintilän rooli keskustan talouspolitiikan linjanvetäjänä on noussut keskeiseksi. Kesällä Lintilä otti yhteen muun muassa työministeri Timo Harakan (sd) kanssa aktiivimallista, jonka hallitus aikoo purkaa. Helsingin Sanomien mukaan hallitus on purkamassa aktiivimallista vain leikkurin, mikä tarkoittaisi työttömyystukien paranemista nykyisestä.

Lintilän osalta syksyn budjettiriihi saattaa jäädä myös viimeiseksi. Lintilän jatkon valtiovarainministerinä ratkaisee keskustan puheenjohtajavalinta. Jos Antti Kaikkonen (kesk) valitaan syyskuussa keskustan puheenjohtajaksi, hän jatkanee puolustusministerinä. Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk) on sen sijaan ilmaissut halunsa siirtyä valtiovarainministeriksi, aikataulu on avoin. Moni keskustassa katsoo, että Lintilän tulisi joka tapauksessa jatkaa tehtävässään, koska hän on paras henkilö kertomaan valtiovarainministerin rooliin väistämättä kuuluvat ikävät asiat.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt