Pääkirjoitus: Kouluissa tarvitaan nyt työrauhaa – uupumisesta on syytä huolestua

Julkaistu:

Koulua on uudistettu ja myllätty viime vuosina niin paljon, että opettajien ja koululaisten soisi saavan hetkeksi työrauhan.
Koulusta ja hyvästä koulutuksesta on jokaisella mielipide. Monella se perustuu omiin kouluaikaisiin kokemuksiin, jotka muovaavat vahvasti omaa näkemystä.

Koulu on kuitenkin muuttunut viime aikoina paljon. Vuonna 2014 hyväksytty opetussuunnitelma on otettu porrastetusti käyttöön ja tänä vuonna kaikki yhdeksäsluokkalaisetkin opiskelevat sen mukaan. Ensimmäiset kokonaan uusien perusteiden mukaan perusopetuksensa suorittaneet oppilaat saavat päättötodistuksensa vuonna 2025.

Viime vuosina on puhuttu paljon poikien vaikeuksista pärjätä koulussa, erityistä tukea tarvitsevien lasten haasteista, luokkakokojen kasvusta, hälystä ja opettajien jaksamisesta. Opettajista tuntuu – aiheellisesti – että koulun pitää ratkaista kaikki mahdolliset lapsiin ja nuoriin kohdistuvat odotukset. Kun yhteiskunnallisessa keskustelussa syntyy uusi tarve tai odotus, helppo ratkaisu on, että asia opetetaan koulussa.

Poliitikot ovat vuoroin vähentäneet ja lisänneet eri kouluasteille tulevaa rahoitusta. Koulujen näkökulmasta meno on ollut varsin tempoilevaa.

 

Koulujen näkökulmasta meno on ollut varsin tempoilevaa.

Toisellakin asteella vauhti on ollut kova. Niin ammattikoulua kuin lukiota on uudistettu. Korkeakoulujen pääsykoeuudistus loi lukiolaisille kovan stressin. Lukiolaiset kokevat, että heidän pitäisi tietää varhain, mihin jatko-opintoihin he haluavat ja tehdä tätä silmällä pitäen täsmälleen oikeita valintoja.

Helsingin Sanomat (29.4.) kysyi lukiolaisilta stressistä. Sitä oli paljon ja opiskelijoiden kuvaukset tunnoistaan olivat karuja. 16-vuotias tyttö sanoi näin: ”Kärsin päivittäisestä ahdistuksesta, johon koulu on vaikuttanut. Yöuni on vähentynyt. Jos teen tehtäviä tai luen kokeisiin myöhään, en ehdi nukkua tarpeeksi.”. Enemmistö kuormittavaa stressiä kokeneista oli tyttöjä ja samansuuntaisia tuloksia antoi vuoden 2017 kouluterveyskysely. Uusia tuloksia saadaan tänä syksynä.

Uupumisesta on syytä huolestua. Aivotutkija, kasvatustieteen professori Minna Huotilainen sanoi (IS:n erikoisjulkaisu Elä hyvin ja nauti, kesäkuu 2019), että Suomessa on alle 18-vuotiaita, jotka ovat vakavasti uupuneita. Huotilaisen mukaan nämä lukiolaiset opiskelevat valtavasti esimerkiksi siksi, että eivät täysin tiedä, mitkä aineet valintakokeissa ovat tärkeitä. Hän sanoi olevansa kehityksestä todella huolissaan.
Nyt kun uudet opetussuunnitelmat on saatu voimaan, niin koululaisille kuin opettajille pitäisi antaa työrauha. Jatkuvat uudistukset ja epävarmuus väsyttävät kenet tahansa. Kehitystyö on tärkeää, mutta ainakin yhtä tärkeää on varmistaa, että lapset ja nuoret jaksavat opiskella ja opettajat jaksavat opettaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt