Pääkirjoitus: Juhlat on juhlittu – nyt hallituksenkin pitää tunnustaa tosiasiat

Maailmankaupan kasvu on pysähtynyt, Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasota laajenee ja Saksan teollisuuden tilanne on vaikeutunut. Kasvuennusteita lasketaan alas kaikkialla. Myös Suomen hallituksen olisi syytä katsoa tilannetta realistisesti, kahden prosentin kasvuun ei päästä.

Toimitusjohtaja Jaakko Hirvola Teknologiateollisuuden tiedotustilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona.

7.8.2019 21:00

Teknologiateollisuus esitteli keskiviikkona suhdannenäkymänsä. Suomelle leivän tuovan vientiteollisuuden näkemys on selkeä: vanhoilla höyryillä mennään vielä kohtuullisen hyvin, mutta teollisuuden tilauskirjat tyhjenevät samaa tahtia, kun maailmantalouden tila heikkenee. Juhlat on juhlittu, tiivisti Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola. Uutiset muuttuvat päivä päivältä synkemmiksi, joskaan taantumaa ei vielä kukaan ennusta.

Maailmantalous on täynnä mustia pilviä, jotka peittävät myös Suomen taivaan. Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasota laajenee, mikä näkyy jo pörssikurssien laskuna. Tämän lisäksi odotetaan, mitä seurauksia Britannian todennäköisesti ilman sopimusta toteutuvalla EU-erolla on. Persianlahden tilanne on herkkä ja kukaan ei tiedä, mihin tilanne Hongkongissa päätyy, mikäli Kiina puuttuu sen levottomuuksiin. Maailmankaupan kasvu on pysähtynyt ja Suomelle tärkeän Saksan teollisuuden, varsinkin auto- ja metalliteollisuuden, tilanne on vaikeutunut nopeasti. Pessimismi jyrää.

 Maailmantalous on täynnä mustia pilviä, jotka peittävät myös Suomen taivaan.

Samaan aikaan talousennusteita rukataan uusiksi. Teknologiateollisuuden mukaan Suomen talous kasvoi viime vuonnakin vain 1,7 prosenttia, vaikka kasvun piti olla 2,3 prosentin luokkaa. Eli nyt lähtölava on entistä alhaisempi. Eri tahojen ennusteet tämän vuoden kasvusta alkavat olla lähempänä prosenttia kuin kahta.

Yksi taho pitää kuitenkin kiinni vanhoista ennusteista kuin pässi sarvistaan: nimittäin Suomen hallitus. Hallitus liimasi ohjelmansa kahden prosentin kasvun varaan, eikä pääministeri Antti Rinne (sd) uskalla sanoa ainakaan vielä totuutta, että kahden prosentin kasvua ei tulla näkemään. Hallituksen on vaikea perääntyä, sillä kahden prosentin kasvu on liimattu hallituksen tärkeimpään tavoitteeseen eli työllisyysasteen nostamiseen 75 prosenttiin.

Työllisyystavoite on nykyisten näkymien valossa enemmän kuin lujan takana, sillä työllisyyden parantuminen pysähtyi jo alkuvuodesta. Työllisyyden kannalta ratkaisevassa asemassa on piakkoin alkava syksyn työmarkkinakierros. Päänavaajana toimii taas kerran teollisuus, jonka sopimus päättyy lokakuun lopussa.

Kovin taistelu käydään siitä, jatketaanko kikyyn liittyvää työajan pidennystä vai ei. Teknologiateollisuus haluaa sille jatkoa, Teollisuusliitto ei. Teknologiateollisuuden mukaan työajan pidennys vastaa 1,4 % alan palkkasummasta. Pääministeri Rinne toivoo ymmärrettävästi sopua, mutta kuvaavaa on, että Teknologiateollisuus toivoi erikseen, että hallitus pysyy kaukana liittoneuvotteluista. Sen apua ei edes kaivata.

Hallituskaan ei voi loputtomiin sulkea silmiään maailmanmenolta. Säkki on syytä ottaa päästä ja tunnustaa, että talousennusteet, joille hallitusohjelma on tehty, eivät tule pätemään. Realismi on viisautta ja lääkkeet on etsittävä tilanteen eikä toiveiden mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?