Pääkirjoitus: Kokoomus on kuin politiikan unikeko – oppositiorooli ottaa lujille

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Oppositiosta itsensä löytänyt kokoomus tuntuu olevan yhä poliittisessa horroksessa. Puolueen esiintyminen on ollut aneemista ja näkyvyys heikkoa, joten ei ihme, että kokoomuksen kannatus laahaa ja perussuomalaisten kannatus nousee.
Menossa on politiikan kannalta kesän hiljaisin kausi. Uneliasta vaikutelmaa tehostaa, että myös EU ja europarlamentaarikot lomailevat. Hiljaisuutta kestää loppukuuhun, kunnes eduskuntaryhmät aloittavat kesäkokouksensa. Edes keskustan puheenjohtajakamppailu ei nostata suurempaa mielenkiintoa, mistä syytökset voi kohdistaa laimeasti kampanjoiville ehdokkaille.

Mutta uneliaista uneliain on ollut kokoomus, joka ei ole vieläkään täysin toipunut, että se löysi itsensä keväällä oppositiosta, kun rökäletappion kärsinyt keskusta vastoin kokoomuksen odotuksia hyppäsinkin Antti Rinteen (sd) johtamaan viiden puolueen hallitukseen. Kokoomus haukkoi hetken ajan henkeään ja piti perustellusti tuoreen hallituksen talouslupauksia tyhjän päälle rakennettuina. Hallitus on luvannut 75 prosentin työllisyysasteen ja kahden prosentin talouskasvun, mitä suurin osa ekonomisteista pitää epärealistisena.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on käynyt harvakseltaan muistuttamassa olemassaolostaan. Viimeksi viikonvaihteessa Orpo todisteli Kalevan haastattelussa, että hallitus vie Suomea konkurssiin nykyisellä talousohjelmallaan ja vaati, että hallituksen tulee korjata linjaansa jo elokuun lopun budjettiriihessä.

Muutoin vanha kykypuolue tuntuu olevan horteessa. Samaan aikaan perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho paistattelee gallupien ykkösenä. Asema Suomen johtavana galluppuolueena on saanut aikaan senkin, että Halla-aho saa media-aikaa enemmän kuin koskaan – ikään kuin osa mediasta häpeäisi aikaisempaa Halla-ahon vähättelyä, ja nostaa tätä esille nyt joka välissä. Kun toisella puolella Halla-aholle lyövät kampoihin vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat, kokoomus tuntuu tippuvan ääriryhmien ottelussa ulkokehälle. Se on yleisempikin keskiryhmien ongelma kautta Euroopan.

Tilanne näkyy myös gallupeissa. Helsingin Sanomien viime viikolla julkistaman gallupin mukaan perussuomalaiset on ykköspuolue (20,7 %). Samaan aikaan kun perussuomalaisten kannatus kasvoi 2,5 prosenttiyksikköä, kokoomuksen kannatus tippui vajaalla prosenttiyksiköllä ja sen kannatus laski 16,7 %:iin.

Kokoomuksessa toistellaan, että kun syksy alkaa ja eduskunta kokoontuu, kaikki toisin. Puolue luottaa talousosaamiseensa, mutta kokoomuksenkin kannattaa muistaa, että mikään ei ole kuin ennen. Kokoomus istui hallituksessa yhtä kautta (2003-2007) lukuun ottamatta vuodesta 1987 saakka, joten oppositiopolitiikka voi olla kokoomukselle hankalaa opeteltavaa. Syksyllä seurataan paitsi hallituksen selviämistä, myös opposition tilannetta. Jos kokoomus ei saa itseään hereille, perussuomalaiset voivat mennä menojaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt