Pääkirjoitus: Kotitalousvähennystä ei tule leikata

Julkaistu:

Käyttäjien kokemukset kotitalousvähennyksen kautta teetettävästä työstä ovat valtaosin positiivisia.
Pääministeri Antti Rinteen (sd) hallituksen ensimmäinen budjettiriihi lähestyy. Siellä katsotaan, miten hallituksen alkukuukaudet ovat sujuneet ja mihin suuntaan muutoksia aletaan tehdä. Hallitusohjelma saatiin valmiiksi vasta kesäkuun alussa, joten kovin suuria yllätyksiä ei pitäisi olla tiedossa. Hallitusohjelman mukaisia hankkeita ollaan vasta laittamassa käyntiin.

Budjettiriihi on kuitenkin paikka, jossa muutoksia voidaan helposti tehdä.

Kesän aikana yksi hallituksen päätöksistä on puhuttanut kesämökeillä, sillä se tulee kovin lähelle ihmisten arkea. Moni teettää vapaa-ajan asunnollaan pieniä remontteja ja hyödyttää niissä kotitalousvähennystä. Se on erittäin kätevä tapa hoitaa asia. Yhtä lailla moni miettii syksyn ja koulujen alun lähestyessä, miten helpottaa arkea. Yksi tapa on palkata kotiin siivousapua ja tässäkin kotitalousvähennys on toimiva. Vähemmän tunnettu käyttötapa on palkata ikääntyneille vanhemmille kotiin apua.

Käyttäjien kokemukset kotitalousvähennyksen kautta teetettävästä työstä ovat valtaosin positiivisia.

Pienyrittäjien näkökulmasta kotitalousvähennys on tuonut monelle lisää työtä. Se on mahdollistanut, että monet keskituloiset ovat voineet palkata itselleen apua. Myös eläkeläiset käyttävät kotitalousvähennystä. Yhteiskunnan kannalta parasta on, että kaikki tämä työ teetetään yritysten kautta ja valtio saa verotuloja. Rehellisyyden nimissä mökkiremontteja on aina teetetty paikallisilla yrittäjillä, mutta ennen kotitalousvähennystä työ tehtiin ajoittain ilman kuitteja.

Hallitusohjelmassa lukee, että kotitalousvähennyksen osuutta työkorvauksissa lasketaan 40 prosenttiin ja palkoissa 15 prosenttiin. Nykyiset luvut ovat 50 ja 20 prosenttia. Lisäksi kotitalousvähennyksen enimmäismäärä alennetaan 2 400 eurosta 2 250 euroon. Muutos lisää hallituksen laskujen mukaan verotuottoja vuositasolla noin 95 miljoonaa euroa.

Edelleen hallitus haluaa selvittää edellytyksiä ottaa kotitalousvähennyksen rinnalle käyttöön tukijärjestelmä, jossa kotitalousvähennyksen kaltaisesta edusta voisivat hyötyä myös pienituloisimmat.

Kotitalousvähennyksen leikkaamisessa ei ole järkeä ja asiaa pitää harkita budjettiriihessä uudelleen. Hallituksen työllisyystavoite on kova ja kotitalousvähennys tuo monelle pienyritykselle töitä. Ekonomisteilla ja poliitikoilla ei ole yksimielisyyttä siitä, paljonko kotitalousvähennys kaikkiaan lisää työllisyyttä. Verotuloja se tuo ilman muuta ja on järkevää, että palvelut ostetaan veroja maksavilta yrityksiltä eikä harmaan talouden alueelta. Harmaan talouden torjunta on jokaisen hallituksen lempilapsi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt