Pääkirjoitus: Kiinan uusi Pitkä marssi alkoi – kauppasodassa on kyse muustakin kuin vain tullimaksuista

Julkaistu:

PÄÄKIRJOITUS
Kiina ja Yhdysvallat taistelevat valta-asemasta kaksinapaisessa maailmassa, kirjoittaa Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Jouko Juonala.
Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri António Guterres puki torstaina sanoiksi uhkakuvan, joka on tunnistettu jo aikaa sitten, mutta josta alkaa nopeasti tulla todellisuutta.

– Meidän on otettava oppia kylmästä sodasta ja vältettävä uuden alkaminen, Guterres sanoi.

– Näen lähitulevaisuudessa mahdollisuuden kahden kilpailevan blokin syntymiseen. Kummallakin on oma hallitseva valuuttansa, omat kauppa- ja talouspoliittiset sääntönsä, oma internetinsä ja tekoälystrategiansa sekä omat toisilleen vastakkaiset geopoliittiset ja sotilaalliset näkemykset.

Guterres ei puhunut Yhdysvalloista ja Venäjästä. Hän puhui Yhdysvalloista ja Kiinasta, vain hetkeä ennen kuin presidentti Donald Trump ilmoitti yllättäen uusista tuontitulleista kiinalaisille tuotteille.

Syyskuun alussa voimaan tulevat uudet 10 prosentin tullit koskevat 300 miljardin dollarin arvoista tuontia hyvin laajalla sektorilla tuotteita: lastenvaunuista leluihin, lenkkareista nahkatuotteisiin, iPhoneista lastenkirjoihin. Trump on jo aiemmin iskenyt Kiinalle 25 prosentin tullimaksut 250 miljardin dollarin arvoiselle tuonnille, ja lisää sotatoimia voi olla tulossa – niin kauan kunnes Kiina taipuu ja maat pääsevät sopimukseen.

Kaupan tasapainottamisen lisäksi Trump vaatii Kiinaa luopumaan epäreiluista kauppatavoista. Kiinan pitää muun muassa lopettaa valtionyhtiöiden tukeminen sekä amerikkalaisen teknologian ja aineettoman pääoman varastaminen ja valuuttansa juanin arvon manipulointi. Trump on täysin oikeassa painostaessaan Kiinaa tässä suhteessa: Kiina on kommunistisen puolueen yksinvaltaisesti hallitsema maa, jolle kauppa on politiikkaa ja maan jättiläisyhtiöt erottamaton osa järjestelmää – ja siten myös vallankäytön välineitä. Pekingin kruununjalokivi on teknologiayhtiö Huawei, joka on erityisesti joutunut Trumpin hampaisiin.

Kiina olisi hyvä saada kuriin, mutta ikävä kyllä tariffinokittelu on tuhoisaa sekä Yhdysvaltain kotimarkkinoille että muulle maailmalle. Euroopassa pörssikurssit laskivat perjantaina rajusti, ja Saksan 30-vuotisten valtionlainojen korko painui negatiiviseksi.

Kiinan odotetaan nyt ryhtyvän omiin vastatoimiinsa, vaikka se ei pystykään vastaamaan tuontitulleihin dollari dollarilta. Kiina saattaa rajoittaa amerikkalaisen teknologiateollisuuden tarvitsemien harvinaisten maametallien vientiä, sulkea amerikkalaisia yhtiöitä markkinoiltaan tai alistaa ne yllätystarkastuksille sekä asettaa omia uusia tariffejaan. Edessä voi olla pitkä sota.

 

Kiina rakentaa imperiumia hitaasti ja suunnittelee pitkälle tulevaisuuteen tarvitsematta pelätä vallanvaihtoa.

Palataanpa takaisin Guterresin puheeseen. Näköpiirissä ei siis ole vapaakaupan ja yhteistyön maailmaa, vaan kahden suurvallan kireän kilpailun maailma. Yhdysvallat ei voi laskea sen varaan, että se voittaa kisan. Se on yhä sotilaallisesti ylivoimainen ja taloudeltaan vahvempi, mutta Kiina tulee perässä. Kiina rakentaa imperiumia hitaasti ja suunnittelee pitkälle tulevaisuuteen tarvitsematta pelätä vallanvaihtoa. Se on jo pitkällä tavoitteessaan saavuttaa teknologinen etulyöntiasema muun muassa rakentamalla 5G-verkkoa ja uusia supertietokoneita nopeammin kuin kilpailijansa. 5G:stä, teko­älystä ja esineiden internetistä odotetaan seuraavaa teknologista vallankumousta, joka luo valtavasti uutta liiketoimintaa ja antaa rajattomat mahdollisuudet valvontaan ja tiedusteluun. Jos hallitsee tämän teknologian, hallitsee koko maailmaa.

Presidentti Xi Jinping vieraili talvella Jiangxin maakunnassa ja puhui kauppasodasta: ”Meillä on edessämme uusi Pitkä marssi, ja siinä meidän pitää nyt päästä alkuun.” Puhemies Maon Pitkä marssi alkoi Jiangxista 1934, kesti 15 vuotta ja päättyi kommunistien voittoon sisällissodassa.

Kiinan uusi marssi on kilpailu maapallosta, eikä Xi aio antaa siinä periksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt