Pääkirjoitus: Ikääntyneen juomiseen voi hyvin puuttua

Julkaistu:

Yhä useampi ikääntynyt käyttää liikaa alkoholia. Vaikka läheisestä tuntuisi vaikealta ottaa asia puheeksi, niin kannattaa tehdä.
Joka kolmas 65 vuotta täyttäneistä suomalaisista käyttää alkoholia liikaa, näyttävät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastot. THL:n erikoistutkija Janne Härkönen sanoo (IS 1.8.), että samaan aikaan kun alkoholinkäyttö on vähentynyt työikäisten keskuudessa kymmenen viime vuoden aikana, alkoholin riskikäyttö on lisääntynyt eläkeläisillä.

Härkönen selittää kehityssuuntaa osittain sillä, että eläköitymässä on sukupolvia, jotka ovat tottuneet juomaan aiempaa enemmän. He eivät muuta juomakäytöstään siinä vaiheessa, kun ikää on jo kertynyt. Liikakäytön rajat ovat matalammat vanhoilla kuin keski-ikäisillä ihmisillä.

Ikääntyneiden ihmisten alkoholinkäyttö on moninainen kokonaisuus. Nykyinen kehityssuunta ei ole hyvästä. Samalla täytyy muistaa, että monelle alkoholi liittyy mukavaan yhdessäoloon eikä siinä ole mitään pahaa saati ongelmaa. Leppoisat eläkepäivät ovat erityisen toivottavia.

Ongelmia tulee siinä vaiheessa, kun käyttö menee yli riskirajojen. IS (1.8.) haastatteli A-päihdeklinikalta eläköitynyttä entistä päihde- ja mielenterveystyön kehittämiskoordinaattoria Sisko Salo-Chydeniusta. Hänen mukaansa vanhusten liika alkoholinkäyttö johtuu usein yksinäisyydestä. Taustalla on myös masennusta tai sitten alkoholilla yritetään liennyttää sairauksia ja kipuja. Joskus taustalla on mielekkään tekemisen puute. Eläkkeellesiirtyminen on iso muutos elämässä ja alkoholilla saa tasattua hämmennyksen tunnetta.

Jossain tapauksissa taustalla on surua. Silloin alkoholi on erityisen huono kaveri, sillä se ei pidemmän päälle paranna mielialaa, vaan lisää alakuloisuutta, ahdistuneisuutta ja masennusriskiä.

Salo-Chydenius nostaa esiin yhden asian, johon kaikki voimme vaikuttaa. Hän sanoo, että kun ennen mentiin kylään, juotiin hyvät kakkukahvit. Nyt alkoholin kuluttaminen on arkipäiväistynyt ja sitä on tarjolla lähes joka paikassa. Jos arvelet, että vierailulle tulevalla ihmisellä on ongelmia alkoholin kanssa, sitä ei kannata tarjota.

Ihmisen itsensä lisäksi liiallinen alkoholinkäyttö vaikuttaa myös hänen lähipiiriinsä. Vaikka tuntuisi vaikealta ottaa asia puheeksi, se kannattaa tehdä. Ikääntyvälle vanhemmalle tai sukulaiselle voi sanoa, että on huolissaan hänen alkoholinkäytöstään. Samalla voi kysyä, onko joku erityinen syy, joka saa hänet juomaan. Parhaimmillaan se saa toisen kertomaan huolistaan – tai jos kyseessä on vain ajan kanssa syntynyt tapa, havahduttaa ihmisen itsensä. Joka tapauksessa se viestii siitä, että kysyjä on tilanteesta huolissaan.

Jos alkoholia käyttää yksin kotona suruunsa, aina kannattaa lähteä liikkeelle katsomaan, löytyisikö jostain seuraa ja parempaa tekemistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt