Pääkirjoitus: EU:n ei pidä antaa periksi Unkarille – oikeusvaltioperiaate on unionin peruskiviä

Julkaistu:

PÄÄKIRJOITUS
Suomi teki oikein ottaessaan esille tukirahojen sitomisen EU:n keskeisten arvojen noudattamiseen.
Pääministeri Viktor Orbán liittyi lauantaina ensimmäistä kertaa voimakkaaseen arvostelukampanjaan, jota Unkari on viime viikkoina käynyt Suomea vastaan. Kritiikki alkoi pian Suomen otettua vastaan EU-puheenjohtajuuden 1. heinäkuuta.

Tusványos-politiikkafestivaaleilla Romanian Transilvaniassa esiintynyt Orbán sanoi, että unkarilaisten on ”vaikea pidätellä nauruaan” Suomen arvostellessa Unkarin oikeusvaltiokehitystä. Orbánin mukaan Suomen oikeusjärjestelmä on ongelmallinen, mutta Unkarissa ongelmia ei ole. Orbánia ennen valtiosihteeri Zoltán Kovács ja hallituksen kontrolloima Origo-lehti ovat nostaneet Suomen ”ongelmiksi” muun muassa perustuslakituomioistuimen puuttumisen ja median omistuksen keskittymisen ”liberaaleille” toimijoille.

Perusteettoman mustamaalauksen syynä on Suomen tavoite sitoa Euroopan unionin tukirahoitus oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Nykyisten rahoitussääntöjen nojalla se ei käy, mutta sääntömuutos on mahdollinen EU:n seuraavasta seitsenvuotisesta rahoituskehyksestä sovittaessa. Budjettineuvotteluja käydään parhaillaan, ja Unkari yrittää torjua sääntömuutokset. Sitä tukee toinen ongelmavaltio Puola.

Unkarin Helsingin-suurlähetystö pyrki maanantaina pehmentämään Orbánin puhetta kertomalla Facebookissa, että pääministeri kutsui suomalaisia ystäviksi ”kolmekin kertaa”. Lähetystön mukaan Unkari pitää oikeusvaltion käsitettä hämäränä poliittisena välineenä, josta ei ole yleistä määritelmää : ”Suomi ja Unkari ovat siis tästä asiasta eri linjoilla, mutta siitä huolimatta Suomi ja suomalaiset ovat aina Unkarin ja unkarilaisten hyviä ystäviä ja rakastettuja kielisukulaisia”.

 

Mustamaalauksen juuret ovat syvemmällä kuin Orbánin ja maata hallitsevan Fidesz-puolueen EU-politiikassa.

Todellisuus ei ole lainkaan niin ruusuinen kuin lähetystö viestitti, sillä mustamaalauksen juuret ovat syvemmällä kuin Orbánin ja maata hallitsevan Fidesz-puolueen EU-politiikassa. Hyökkäys suomalaista demokratiaa, vapaata mediaa ja riippumatonta oikeuslaitosta vastaan on luontevaa jatkoa Fideszin ja sen kannattajien sisäänpäin kääntyneelle natio­nalismille ja halulle kirjoittaa historiaa uudelleen. Unkarissa on jo pitkään vallannut alaa revisionistinen ajattelu, jonka mukaan unkarilaiset ovat vanhojen, uljaiden soturikansojen jälkeläisiä. Yhteys fennougrilaisiin kansoihin ei sovi tähän myyttiin.

Demokratia, kansalaisten perusoikeudet ja oikeusvaltioperiaate ovat EU:n keskeisiä arvoja, ja perussopimukset edellyttävät kaikilta jäsenmailta niihin sitoutumista. Siksi EU:n on käytettävä tarvittaessa koviakin keinoja niitä rikkovia vastaan. Se on viisasta myös EU:n laajentumista ajatellen. Unionin eteisessä odottaa jäsenyyttä muun muassa Serbia – sille on hyvä tehdä selväksi, ettei ovi aukea ennen kuin yhteiset arvot on sisäistetty ja juurrutettu syvälle valtion rakenteisiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt