Pääkirjoitus: Komiikkaa, rokkia ja muutosta Ukrainassa

Julkaistu:

Ukrainalaiset haluavat muutosta ja muutoksen ukrainalaiset näköjään myös saavat, ainakin mitä sunnuntaisten parlamenttivaalien tulokseen tulee.
Ukrainan parlamenttivaalien ylivoimaiseksi voittajaksi näyttää nousevan maan uuden presidentin Volodymyr Zelenskyin johtama Kansan palvelija -puolue.

Ääntenlasku valmistuu lopullisesti vasta lähipäivinä, mutta maanantai-iltana näytti siltä, että Zelenskyin puolue olisi saamassa liki 43 prosentin saaliin.

Vaalitulos on ennätysmäinen puolueelle, joka on perustettu käytännössä täysin tyhjästä ja jonka nimi juontaa juurensa Ukrainan tv:ssä pyörineeseen samannimiseen komediasarjaan Sluha narodu.

Koomikko-näyttelijä Zelenskyi esitti samaisessa tv-sarjassa Ukrainan kuvitteellista presidenttiä, ja nyt hän on istunut jo toukokuusta lähtien maan oikeana presidenttinä.

Sunnuntain vaalien perusteella Zelenskyin puolue on saamassa yli puolet parlamentin paikoista, mikä antaa hänelle myös historiallisen mahdollisuuden ajaa läpi vaaleissa lupaamiaan muutoksia.

Zelenskyi on luvannut muun muassa kitkeä korruptiota, kohentaa taloutta, jatkaa länsilähentymistä ja tehdä kaikkensa Itä-Ukrainan sodan lopettamiseksi.

Ukrainalaisten tyytymättömyydestä ja muutoksenhalusta kertoo myös se, että toiseksi parlamenttivaalien ilmiöksi nousi niin ikään aivan tyhjästä luotu Holos-puolue.

Holos eli Ääni on huippusuositun Okean Elzy -rokkibändin johtohahmon Svjatoslav Vakartshukin vain pari kuukautta sitten perustama puolue, joka näyttää saavan reilut 6 prosenttia äänistä. Vakartshuk on kertonut kannattavansa muun muassa Ukrainan liittymistä Euroopan unioniin ja Natoon.

Jo vaalikampanjan aikana Zelenskyi antoi puolestaan ymmärtää, että hän olisi valmis yhteistyöhön Vakartshukin kanssa.

Kummankin showmiehen tuoreita puolueita yhdistää kaiken lisäksi se, että niiden ehdokkaiksi on haalittu uusia kasvoja ja nuoria asiantuntijoita, jotta he eivät olisi ryvettyneet aiemmin politiikassa tai kyseenalaisissa liiketoimissa.

Koomikon ja rokkitähden liitto on Ukrainalle aito mahdollisuus, sillä taiteilijataustansa ohella kumpikin on antanut näyttöjä myös muilla yhteiskunnan alueilla.

Zelenskyi tiedetään menestyneeksi liikemieheksi ja Vakartshuk on koulutukseltaan fysiikan tohtori. Samalla kyseessä on kuitenkin myös riski, sillä Ukrainan kaltaisen maan johtaminen vaatii väistämättä myös kokemusta poliittisten pelien pelaamisessa.

Parlamenttivaalien perusteella yhdeksi haastavaksi pelintekijäksi nousee Venäjä-myönteinen Opposition ohjelma – elämän puolesta -puolue. Oppositiorintama on saamassa vaaleissa kakkossijan vajaalla 13 prosentin äänisaaliilla.

Venäjä-mielinen puolue voikin nousta parlamentissa paikkalukuaan suuremmaksi haastajaksi, sillä presidentti Vladimir Putin saa heidän kauttaan vaikutuskanavan niin Ukrainan suuren yleisön suuntaan kuin politiikan kulisseihinkin.