Pääkirjoitus: Täältä tullaan, Viipuri ja Pietari!

Venäjän päätös helpottaa turistien maahantuloa ilmaisella sähköisellä viisumilla on hyvä uutinen, sillä se auttaa madaltamaan jännitteitä tavallisten ihmisten kanssakäymisen avulla.

Venäjä ryhtyy myöntämään ilmaisia sähköisiä viisumeita Pietariin ja Leningradin alueelle lokakuun alusta alkaen.

21.7.2019 21:01

Suomalaisia tiedotusvälineitä moititaan usein siitä, että Venäjältä ei kerrota hyviä uutisia. Valitettavasti suurimmassa osassa tapauksista se johtuu siitä, että Venäjä itse tarjoaa vain harvoin positiivisia yllätyksiä.

Viime torstaina Venäjältä kuului kuitenkin poikkeuksellisen myönteisiä uutisia, joista on varmasti iloa sekä venäläisille itselleen että suomalaisille.

Kyse on presidentti Vladimir Putinin ukaasista, jonka mukaan Venäjä ottaa käyttöön uudentyyppisen sähköisen viisumin Pietarin ja Leningradin alueella jo lokakuun 1. päivästä lähtien tänä vuonna.

Sähköinen e-viisumi on suomalaisten ulottuvilla tällä hetkellä jo Kaliningradin alueella. Koko Venäjän alueella e-viisumi otetaan käyttöön suunnitelmien mukaan vuonna 2021.

Pietarin ja Leningradin alueen e-viisumin kelpoisuusmaita ei ole vielä määritelty, mutta olisi erikoista, jos Suomi ei olisi listalla mukana. Kaliningradin sähköinen viisumi koskee esimerkiksi jo kaikkia EU-maita paitsi Britanniaa.

Monen suomalaisen Venäjän-matka on jäänyt viime vuosina tekemättä siksi, että kertaviisumi maksaa matkatoimistojen kautta hankittuna 75-90 euroa, matkan ajankohta täytyy päättää tarkkaan etukäteen ja paperisota uuvuttaa.

Turistiviisumin hankinta on onnistunut toki nykyisinkin 35 eurolla, mutta se on vaatinut muun muassa omatoimista puoltokirjeen hankkimista, mihin harva on jaksanut tai osannut ryhtyä.

Kaliningradissa nyt käytössä olevan e-viisumin saa 4 kalenteripäivässä ilman välikäsiä täyttämällä netissä englanninkielisen hakukaavakkeen Venäjän ulkoministeriön sivuilla. Ilmainen viisumi on voimassa 30 päivää ja se oikeuttaa maksimissaan 8 vuorokauden oleskeluun.

Ennakkotietojen mukaan nämä samat periaatteet tulevat koskemaan lokakuusta alkaen myös Viipuria ja Pietaria.

Aivan pelkkää hyvää hyvyyttään Venäjä ei ole viisumikäytäntöä helpottamassa, vaan taustalla ovat toiveikkaat odotukset turistien tuomista rahavirroista. Venäjällä on laskettu, että parempi on päästää suurempi joukko turisteja helposti maahan kuin rahastaa heitä vaikeasti hankittavan viisumin avulla.

Venäjän viranomaisille sähköinen viisumi antaa yhä edelleen kaikki heidän haluamansa tiedot matkustajista ennakkoon. Maahantulo voidaan myös estää vielä rajalla, joten mistään viisumivapaudesta ei ole kyse.

Osa suomalaisista suhtautuu periaatteen vuoksi kielteisesti Venäjän-matkailuun. Heidän mielestään matkoista pitäisi kieltäytyä niin kauan kuin Putin on vallassa sorto- ja miehityskoneistoineen.

Asiaa voi kuitenkin tarkastella myös toisesta näkökulmasta.

Mitä enemmän Suomen ja Venäjän välillä on tavallisten ihmisten kohtaamisia, sitä vaikeampaa Venäjän propagandan on uskotella, että suomalaiset – tai ylipäätään länsimaalaiset – vihaisivat venäläisiä ”russofobian” vallassa.

Ihmisten aidot arkikokemukset toisistaan auttavat madaltamaan jännitteitä ja suhteuttamaan arkea politiikan usein niin ikävien uutisten takana. Jo pelkästään näistä syistä kannattaa lähteä Viipuriin ja Pietariin sitten, kun e-viisumi astuu voimaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?