Pääkirjoitus: ”Operaatio 2024” käynnistyi Venäjällä

Julkaistu:

Venäjältä on tullut kuluneen viikon aikana merkkejä siitä, että Kreml punoo useita erilaisia suunnitelmia presidentti Vladimir Putinin valtakauden mahdolliseksi jatkamiseksi.
”Ongelma nimeltä 2024” on Venäjällä nyt kaikkien huulilla, sillä useat tuoreet merkit viittaavat siihen, että Kremlissä on ryhdytty toden teolla varautumaan vääjäämättä lähestyvään kohtalokkaaseen vuoteen.

Kyse on presidentti Vladimir Putinin neljännen – ja ainakin tällä erää viimeisen sallitun – presidenttikauden päättymisestä ja mahdollisista luovista ratkaisuista mahdolliseen vallansiirtoon liittyen.

Mikäli terveyttä riittää, Putin pyrkinee pysymään Venäjän tosiasiallisena johtajana hamaan tulevaisuuteen, vaikka vuonna 2024 hän täyttää jo 72 vuotta. Temppu ei ole kuitenkaan aivan yksinkertainen, joten Kremlissä kehitellään parhaillaan sen varalle useita vaihtoehtoisia toimintasuunnitelmia.

Tällä viikolla yksi suunnitelmista nytkähti eteenpäin, kun Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko kävi Putinin vieraana Valamon luostarissa ja Pietarissa.

Presidentit keskustelivat Venäjän ja Valko-Venäjän valtioliiton syventämisestä. Taustalla on ajatuskuvio, jonka mukaan Putin voisi siirtyä valtioliiton – tai mahdollisesti jopa uuden perustettavan liittovaltion – johtoon vuonna 2024, jolloin Venäjän perustuslain nykyinen rajoitus vain kahdesta peräkkäisestä sallitusta presidenttikaudesta ei enää koskisikaan häntä.

Mitään läpimurtoa ei edelleenkään kuultu, sillä Lukashenko vaikuttaa pelaavan taitavasti Putinia vastaan. Pietarin kokouksen ainoaksi konkreettisesti anniksi jäikin lupaus, että maat yrittävät sopia lähentymismallista joulukuun 8. päivään mennessä, sillä tuolloin tulee kuluneeksi 20 vuotta alkuperäisen valtioliittosopimuksen allekirjoittamisesta.

Toinen merkki vaihtoehtoisten suunnitelmien punomisesta saatiin niin ikään tällä viikolla, kun duuman puhemies Vjatsheslav Volodin julkaisi oman pohdiskelunsa Venäjän perustuslain muutostarpeista.

Volodinin mukaan perustuslaki on sinänsä hyvä, mutta sen pitää elää ajassa. Hänen mukaansa yksi aiheellinen korjaus voisi liittyä parlamentin valtaoikeuksiin, jotta duumalla olisi mahdollisuus osallistua suoremmin hallituksen nimittämiseen ja ministerien työn valvontaan.

Todennäköistä on, että Volodinin keskustelunavaus on yksi Kremlin heittämistä koepalloista, joilla kansaa valmistetaan mahdollisuuteen, että perustuslakia voidaan ryhtyä muuttamaan.

Juuri ennen Volodinin ulostuloa uutistoimisto Bloomberg julkaisi nimettömiin lähteisiin perustuvan uutisen, jonka mukaan Venäjä valmistautuisi muuttamaan vaalilakeja niin, että vuoden 2021 duuman vaaleissa Putin saisi takuuvarmasti taakseen parlamentin ehdottoman enemmistön.

Lakimuutoksilla Venäjän valtaelimien keskinäisiä suhteita voitaisiin muuttaa esimerkiksi niin, että presidentin valtaoikeuksia supistettaisiin, kun taas pääministerin ja parlamentin valtaoikeuksia kasvatettaisiin. Näin Putin voisi siirtyä huoleti presidentistä pääministeriksi.

Putin ja pääministeri Dmitri Medvedev saattaisivat siis jälleen kerran vaihtaa paikkoja keskenään. Tai Medvedevin tilalle Putinin tandempariksi voitaisiin nostaa jokin toinen henkilö, kuten esimerkiksi Moskovan nykyinen kaupunginjohtaja Sergei Sobjanin.

Vuoteen 2024 on kuitenkin vielä niin pitkä matka, että edes Kreml ei voi tietää vielä, mikä suunnitelma otetaan lopulta käyttöön.

Nähtäväksi jää myös, kuinka pikku hiljaa voimistuva kansan tyytymättömyys vaikuttaa tapahtumien kulkuun. Parhaillaan Venäjällä on meneillään syyskuun aluevaalien vaalitaistelu, josta opposition edustajia on suljettu pois monin eri tekosyin ja se on jo aiheuttanut mielenosoituksia Moskovassa.

Venäjän johdon kekseliäisyys ja ketteryys on tunnetusti omaa luokkaansa, joten lopullinen ratkaisu ongelmaan nimeltä 2024 saattaa olla sellainen, jota emme osaa vielä edes kuvitella. Ulkoa päin me emme voi kuin seurata tilannetta ja toivoa, että tapahtuipa mitä tapahtuukaan, se tapahtuisi ilman väkivaltaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt