Pääkirjoitus: Putinin tukieliitti taistelee vallastaan – Venäjän aluevaaleista tulee ilmapuntari

Venäjän syyskuun paikallisvaalien valtataistelu on meneillään jo nyt, kun opposition ehdokkaita suljetaan pois vaaleista häikäilemättömin keinoin.

Venäjän opposition kannattajat ovat osoittaneet viime päivinä mieltään paikallisvaalien ehdokasasettelun mielivaltaa vastaan tiukassa poliisivalvonnassa.

16.7.2019 21:01

Venäjän paikallisvaalit eivät ensi kuulemalta kuulosta kovinkaan mielenkiintoiselta eivätkä edes tärkeältä tapahtumalta.

Valitaanhan syksyn vaaleissa liuta meille suomalaisille täysin tuntemattomia ihmisiä eri puolilla Venäjää sijaitsevien alueiden ja kaupunkien paikallisjohtoon.

Näyttää kuitenkin siltä, että tällä kertaa aluevaaleista tulee poikkeuksellisen jännittävä ilmapuntari koko Venäjän kehitystä ajatellen.

Kysymys ei olekaan pelkästään kaukaisista pikkuvaaleista, vaan presidentti Vladimir Putinin ympärillä olevan koko valtaeliitin otteesta tai sen kirpoamisesta.

Jo nyt on merkkejä siitä, että Venäjän opposition nousevien tähtien lento yritetään katkaista poikkeuksellisen häikäilemättömin keinoin.

Opposition ehdokkaita on suljettu pois vaaleista muun muassa väsyttämällä heitä vale-ehdokkaiden kanssa rekisteröintijonoissa ja heittämällä heidän päälleen ulostetta. Lisäksi käytössä on ollut kannattajakorttien mitätöintejä väitettyjen nimiväärennösten takia ja suoranaisia pahoinpitelyitä.

Lue lisää: Vale-ehdokkaita, väkivaltaa ja ulostetta – Näin Venäjä sulki opposition tähdet ulos aluevaaleista

Putinin valtakausi jatkuu näillä näkymin ainakin vuoteen 2024, mutta viime aikojen mielipidemittaukset ovat kertoneet hänen kannatuksensa laskusta. Krimin valtauksen huumassa vuonna 2015 Putinin raportoitu suosioluku oli huikeat 89 prosenttia, mutta tänä vuonna se on ollut enää 64-68 prosenttia.

Kaiken lisäksi eri puolilla Venäjää on meneillään lukuisia paikallisia skandaaleja, jotka liittyvät esimerkiksi saastuttaviin kaatopaikkoihin ja korruptoituneisiin paikallisjohtajiin. Putinin tukipuolue Yhtenäinen Venäjä on siksi monin paikoin huonossa huudossa.

Mielenkiintoista näissä aluevaaleissa onkin se, että Yhtenäinen Venäjä ei asettanut omissa nimissään yhtään ehdokasta Moskovan kaupunginvaltuustoon. Tämä kertoo karua kieltään Yhtenäisen Venäjän epäsuosiosta ja naamiointiyrityksestä, kun Kremlin tukemat ehdokkaat asettuvat nyt ehdolle mukamas itsenäisinä ehdokkaina.

Uutistoimisto Bloomberg kertoi vastikään nimettömiin lähteisiin vedoten, että Kremlissä harkitaan parhaillaan myös kansanedustajien valintaperusteiden muuttamista. Vaalilakeja muuttamalla Kreml pyrkisi takaamaan, että Putin saisi vuoden 2021 duuman vaaleissa tuekseen niin suuren enemmistön, että ”vuoden 2024 ongelma” eli Putinin vallan mahdollinen jatko-operaatio tai vallan siirto-operaatio Putinin valitsemalle seuraajalle tapahtuisi turvatusti.

Venäjän opposition piirissä osa uskoo jo siihen, että nykyisen valtaeliitin lopun ajat ovat alkaneet.

– Systeemi horjuu. Vallanpitäjät ovat menettäneet kansan valtaosan suosion, olemme nähneet sen kiertäessämme ihmisten luona ovelta ovelle, oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tukijoukkoihin kuuluva juristi Ljubov Sobol sanoi Radio Svobodalle.

Venäjän paikallisvaaleja kannattaa siis seurata meillä Suomessakin tarkoin silmin jo nyt ja varsinaisena vaalipäivänä 8. syyskuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?