Pääkirjoitus: Puolustusyhteistyö Ranskan kanssa luo Suomelle paineita lähteä terrorismin vastaiseen sotaan

Julkaistu:

PÄÄKIRJOITUS
Ranska ja YK eivät ole kyenneet rauhoittamaan Malia. Suomen pitää nyt pohtia, mitä kansallista etua meille olisi osallistumisesta Ranskan johtamaan sotilasoperaatioon.
Ranskan kansallispäivän sotilasparaatin teemana sunnuntaina Pariisissa oli eurooppalainen puolustusyhteistyö. Isäntien kutsusta mukana oli myös Suomen puolustusvoimien lippuvartio, ja kunniavieraiden joukossa oli tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Presidentti Emmanuel Macronin seurassa spektaakkelia katselivat Niinistön lisäksi myös muiden Ranskan niin sanottuun interventioaloitteeseen (EI2) osallistuvien kahdeksan maan johtajat. Macron on Euroopan yhteisen puolustuksen vankka tukija ja aloitteentekijä, ja siihen suhtautuu lämpimästi myös Niinistö. EI2-aloitteellaan Macron tavoittelee yhteisen ”strategisen kulttuurin” ja itsenäisen strategisen toimintakyvyn luomista Eurooppaan, pystyttämättä päällekkäisiä rakenteita puolustusliitto Naton kanssa.

Syvenevä puolustusyhteistyö Ranskan kanssa voi luoda Suomelle painetta osallistua terrorismin vastaiseen sotaan Länsi-Afrikassa. Ranskan johtama operaatio Barkhane toimii sotilaallisesti viidessä maassa: Malissa, Burkina Fasossa, Mauritaniassa, Nigerissä ja Tshadissa. Ranska taistelee yhdessä näiden maiden turvallisuusjoukkojen kanssa jihadistisia, al-Qaidaan kytköksissä olevia terroristiryhmiä vastaan. Rauhan ja vakauden palauttamiseksi, siviilien avuksi ja Malin hallituksen tueksi alueelle on lisäksi sijoitettu YK:n rauhanturvajoukko Minusma.

EI2:een osallistuvista maista Britannia ja Viro ovat lähettäneet sotilaita ja kalustoa Länsi-Afrikkaan, ja Tanska harkitsee mukaan lähtemistä. Yleisradion tv-uutisten viime perjantaina haastatteleman puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) mukaan Suomi selvittää parhaillaan asiaa Ranskan alustavien tunnustelujen pohjalta.

Barkhane on vaativa ja kova operaatio, joka on aiheuttanut Ranskalle jo ainakin 14 sotilaan tappiot kaatuneina. Jihadistien lisäksi Malissa on lukuisia etnisiä ryhmiä, jotka taistelevat toisiaan vastaan. Jokainen verilöyly johtaa kostoiskuun.

 

Yhteistyö Ranskan kanssa voi osaltaan vahvistaa Suomen läntistä turvaverkkoa.

Ranska ja YK eivät ole kyenneet rauhoittamaan Malia. Le Figaro -lehden tuoreen arvion mukaan operaatio Barkhanen onnistuminen tavoitteissaan alkaa jo näyttää ”mahdottomalta”, sillä hallitus menettää yhä laajempia alueita otteestaan.

Ranska jakaisi mielellään vastuuta afrikkalaisen takapihansa suojaamisesta sillä perusteella, että se tukee koko Euroopan turvallisuutta. On kuitenkin pakko kysyä, mitä kansallista etua Suomelle olisi lähettää Maliin sotilaita. Lisäisikö se suomalaisten turvallisuutta ja tehostaisiko se kansallista puolustuskykyämme? Ehkä: Ranska on vahva ja kyvykäs kumppani, joka voisi olla entistä valmiimpi tukemaan Suomea tarpeen tullessa. Yhteistyö Ranskan kanssa voi osaltaan vahvistaa Suomen läntistä turvaverkkoa.

Päätös osallistumisesta on vaikea. Hyötyjä on, mutta niistä Suomi voi joutua maksamaan kalliisti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt