Pääkirjoitus: Keskusta suuntaa kohti auringonlaskua yksinkertaisesta syystä

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Keskusta valmistautuu puheenjohtajansa vaihtumiseen ristiriitaisissa tunnelmissa.
Puheenjohtaja Juha Sipilä jättää vetovastuun seuraajalleen ylimääräisessä puoluekokouksessa syyskuussa Kouvolassa. Sipilän neljä vuotta pääministerinä syöksi puolueen eduskuntavaaleissa historiansa huonoimpaan tulokseen. Sipilän aikana puolue kadotti alkiolaisen perintönsä ja – mikä pahinta – kannatuksensa. Puolue vuotaa perussuomalaisiin tai nukkuvien puolueeseen.

Siksi oli ihme, että keskusta lähti mukaan Antti Rinteen (sd) hallitukseen toukokuussa.

Puolue sai keskeisiä tavoitteitaan läpi vihervasemmistolaisen kansanrintaman hallitusohjelmaan, mutta vasta hallitustyöskentely näyttää, miten strategia toimii käytännössä. Aktiivimallin väännössä keskusta sai erävoiton: mallin lopettamista valmistellaan, hallitusohjelman mukaisesti, etsimällä mallille korvaavia työllistämistapoja. Työministeri Timo Harakka (sd) joutuikin peruuttelemaan ilmoituksestaan lopettaa aktiivimalli heti.
Keskusta on ollut suomalaisessa politiikassa selviytyjä.

Puolue vaihtoi nimensä 1960-luvulla maalaisliitosta keskustapuolueeksi ja sen jälkeen vielä Suomen keskustaksi. Jo ensimmäisen nimenvaihdon jälkeen keskustapuolueen arvioitiin katoavan agraarikulttuurista teollisuusyhteiskunnaksi muuttuneessa Suomessa: autioituva maaseutu vie kannatuksen. Toisin kävi. Työn perässä etelän kaupunkeihin saapunut väestö toi mukanaan myös keskustalaisen aatteen. Vaaleissa puolue on aika ajoin käynyt suurimpana ja ottanut pääministerin paikan, viimeksi Juha Sipilän johdolla 2015.

Murheellisten kannatusmittausten ja vaalituloksen jälkeen herää kysymys, mikä on keskustan paikka puoluekentässä nyt ja tulevaisuudessa. Keskustassa on laitettu toivo ministeri Annika Saarikkoon, sanavalmiiseen, osaavaan poliitikkoon. Saarikko ei ole ehdolla puheenjohtajaksi syyskuussa perhesyiden takia, mutta vuoden päästä puoluekokouksessa hän niin halutessaan on. Myös kentällä odotetaan Saarikon ottavan puolue johtoonsa.
Saarikko sanoi Ylen Ykkösaamussa (11.7.), että keskustan tulevaisuus on edelleen keskellä, ääripäiden välissä. Saarikon mukaan suurin osa kansasta ja äänestäjistä on maltillisesti keskellä, ja juuri tässä on keskustan mahdollisuus.

Saarikon analyysi on myöhäsyntyinen.

Suomi on jakaantumassa kahteen leiriin, jossa keskipaikka itse asiassa kapenee. Perussuomalaisten ja kokoomuksen tahdittama oikeisto sekä Sdp:n, vasemmistoliiton ja vihreiden vihervasemmisto haastavat keskustaa. Jos perussuomalaisten asema säilyy vahvana, kannatustaan sille menettäneestä keskustasta tulee – tilanteen mukaan – isojen blokkien apupuolue. Se tietää takavuosien mahtipuolueelle valta-aseman menettämistä.

Keskustaa on vuosia saateltu auringonlaskuun.

Nyt se on lähempänä kuin koskaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt