Pääkirjoitus: Mitä Vladimir Putin aikoo Georgiassa? - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Mitä Vladimir Putin aikoo Georgiassa?

Jos Venäjä varautuisi uuteen konfliktiin Georgian kanssa, venäläisten turistien kutsuminen ”russofobiaa pakoon” voisi olla valmisteluille yksi peitetoimi.

Juhannuksena alkaneet protestit jatkuvat Tbilisissä yhä. Opposition edustajien mukaan Georgian nykyjohto myötäilee liikaa Venäjää, joka miehittää osia Georgiasta.­

5.7.2019 21:01

Maanantaina astuu voimaan presidentti Vladimir Putinin uusin ukaasi, joka tähtää hänen mukaansa venäläisten suojeluun ulkomailla.

Tällä kertaa kyse on Georgiasta, jonne venäläisillä lentoyhtiöillä ei ole lupa lentää 8. heinäkuuta alkaen. Putinin mukaan päätöksen taustalla on Georgiassa leimahtanut ”russofobia”, minkä vuoksi Venäjä on pakotettu suojelemaan kansalaisiaan, jotta nämä eivät lentäisi vaaralliseen maahan.

Vastaavasti myöskään georgialaisilla lentoyhtiöillä ei ole lupaa lentää Venäjälle. Tämä liittyy puolestaan siihen, että georgialaiskoneiden epäillään olevan uhka ilmaturvallisuudelle.

Eikä hyvin mene georgialaisilla viineilläkään.

Kuluttajansuojaviranomainen Rospotrebnadzor huomasi nimittäin vastikään, että Venäjälle tuotavien georgialaisten viinien laatu on heikentynyt ja siksi niiden maahantuontia kiristetään.

Kuulostaako tutulta? Tätä samaa näytelmäähän Venäjä on käsikirjoittanut jo aiemmin sekä Georgiassa että monissa muissa naapurimaissaan.

Yhdellä ainoalla Putinin päätöksellä Venäjä voi panna jäihin satojentuhansien venäläisten lomamatkat ja viedä liiketoimintaedellytykset lukemattomilta yrityksiltä – ja perusteluiksi keksitään milloin mitäkin tekosyitä.

Venäjän ja Georgian tuorein kiista sai alkunsa juhannuksen tienoilla, kun venäläinen kansanedustaja Sergei Gavrilov vieraili Tbilisissä IAO-järjestön kiertävän puheenjohtajan roolissa. Järjestö on ortodoksisten parlamentaarikkojen yhteistyöelin, jonka kanssa Suomen eduskunta ei ole enää vuosiin tehnyt yhteistyötä.

Georgian oppositio raivostui, kun Gavrilov päästettiin Tbilisissä pitämään puhetta ja istumaan parlamentin puhemiehen paikalle. Siitä tuli se kuuluisa hetki, jolloin kamelin selkä katkesi näennäisesti pienestä lisätaakasta.

Georgialaisten katkeruus Kremliä kohtaan kumpuaa hybridioperaatioista, joiden ansiosta Venäjä kontrolloi tällä hetkellä noin 20 prosenttia Georgian pinta-alasta.

Elokuussa 2008 Georgia ja Venäjä kävivät viiden päivän sodan, jonka seurauksena Venäjä tunnusti Etelä-Ossetian ja Abhasian ”itsenäisiksi valtioiksi”. Kansainvälinen yhteisö pitää Venäjän luomia nukketasavaltoja laittomana miehityksenä, mutta ainakin toistaiseksi maailma on ollut Moskovan aggression edessä yhtä voimaton kuin se on ollut sittemmin Krimillä ja Itä-Ukrainassa.

Ei siis ihme, että Georgian oppositio näki kansanedustaja Gavrilovin vierailussa suurta symboliikkaa. Varsinkin, kun Gavrilov on hehkuttanut Etelä-Ossetian ja Abhasian väitettyä itsenäisyyttä ja kun Venäjän ortodoksikirkko tiedetään yhdeksi Putinin tosiasialliseksi vallankäyttövälineeksi naapurimaissa.

Gavrilovin vierailusta alkoivat yhä käynnissä olevat protestit, joissa loukkaantui alkupäivinä noin 240 ihmistä. Mielenosoittajat syyttivät Georgian nykyhallintoa liian myötäilevästä suhtautumisesta Venäjään ja polttivat Putinin kuvia. Georgian poliisi ampui puolestaan aluksi mielenosoittajia kumiluodeilla ja pari ihmistä menetti silmänsä.

Levottomuuksissa on osittain kyse Georgian sisäisestä valtataistelusta, jossa vain käytetään hyväksi Venäjä-korttia. Mutta mukana on myös Venäjän itsensä harjoittamaa tahallista provosointia, jolla Georgia yritetään ajaa kaaokseen.

Venäläisiä turisteja lentokielto harmittaa eivätkä he ymmärrä, miltä Putin tahtoo heitä suojella. Noin 1,4 miljoonaa venäläistä lomaili viime vuonna Georgiassa ja määrä oli kasvussa, sillä maiden tavalliset ihmiset tulevat keskenään hyvin toimeen.

Nähtäväksi jää, onko Putinilla Georgian varalle suurempia suunnitelmia vai jääkö lentokielto ohimeneväksi rankaisutoimeksi.

Jotain pahaenteistä on kuitenkin siinä, että Venäjän ulkoministeriö varoitti vastikään Natoa aikeista ottaa Georgia jäseneksi nopeutetulla menettelyllä. Jos Venäjä varautuisi uuteen konfliktiin Georgian kanssa, venäläisten turistien kutsuminen ”russofobiaa pakoon” voisi olla valmisteluille yksi peitetoimi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?