Pääkirjoitus: Halla-aho juhlatuulella Tampereella – mutta haastajat vaanivat jo - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Halla-aho juhlatuulella Tampereella – mutta haastajat vaanivat jo

Halla-ahon kannattaa muistaa, että perussuomalaisissa suosion pyöröovet ovat nopeat.

27.6.2019 21:00

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho voi olla hyvin mielin, kun puolue kokoustaa Tampereella viikonloppuna. Hän sai eduskuntavaaleissa oman jytkynsä, kun puolueen kannatus pysyi suunnilleen samana kuin vuonna 2015. Eikä se ollut kuin pari prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuoden 2011 perussuomalaisten huippujytky.

Eurovaalit eivät olleet aivan toivotun veroinen menestys, mutta kyselyissä on pärjätty hyvin. Halla-aho on pitänyt puolueen isojen joukossa, mihin monet eivät kuvitelleet hänen pystyvän. Ujosta nettibloggarista on tullut aivan kelvollinen esiintyjä, jolla on joskus sanottavaa muustakin kuin maahanmuutosta.

Perussuomalaisissa on huomiomagneetteja kuten Laura Huhtasaari ja asiapoliitikon oloisia kuten Ville Tavio. Se ei ole yhden miehen show.

Timo Soinin perussuomalaiset oli SMP:n rauniolle rakennettu kotikutoinen viritys. Halla-ahon perussuomalaiset on osa eurooppalaista oikeistopopulismia ja maahanmuuttovastaisuutta. Halla-aho haluaa rakentaa eurooppalaisiin aateveljiin tiiviimpiä siteitä.

Eduskuntavaaleissa puolue löysi maahanmuuton lisäksi tehokkaaksi teemaksi ilmastonmuutoksen torjunnan vastustamisen. Tämäkin on eurooppalaista. Siinä on riskinsä. Voi käydä niin, että kuumat faktat muuttavat asenteita nopeastikin. Silloin nyt hyödyttäneistä kannoista tulee painolasti.

Halla-ahon esikuviin kuuluva Tanskan kansanpuolue romahti parlamenttivaaleissa. Osin syynä oli se, että muut omivat sen maahanmuuttokannat, osin se, että niihin kyllästyttiin. Tanskassa oikeistopopulistinen ilmastotaktiikka ei purrut.

Politiikassa hengähdystauot ovat lyhyitä, niin Halla-ahollakin. Vielä neljä vuotta sitten perussuomalaiset juhlivat Soinia kuin Halla-ahoa nyt. Halla-aho oli siirretty Brysseliin unohtumaan. Nyt Soini on perussuomalaisille epähenkilö. Suosion pyöröovet ovat nopeita.

Jos kuka Halla-aho tietää, että populistijohtajan pahin vihollinen on toinen populistijohtaja, tuli tämä omien joukosta tai muualta. Halla-aholla on jo ongelmia puolueensa nuorisojärjestön kanssa. Myös varttuneemmissa perussuomalaisissa on kunnianhimoista väkeä Halla-ahon erehdyksiä ja tilaisuuttaan odottamassa. Oppositiossa olo helpottaa paineita, kun kompromisseja ei tarvitse tehdä niin kuin silloin, kun kannetaan vastuuta.

Kilpailija voi kasvaa myös puolueen ulkopuolella. Kartalla pyyhkäistyjen sinisten joukossa oli monia kokeneita poliitikkoja. Kanveesista toivottuaan jotkut heistä voivat alkaa rakentaa vaihtoehtoa perussuomalaisille. Jos oikea resepti löytyy, suosio kasvaa nopeasti. Tästäkin on esimerkkejä Euroopasta.

Puoluejohtajat eivät nuku öitään hyvin, tuskin Halla-ahokaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?