Pääkirjoitus: Orpoa uhkaa Stubbin kohtalo – Tilalle haluttaisiin nyt kovempi johtaja

Julkaistu:

Petteri Orpon kykyjä oppositiojohtajana epäillään.
Kokoomuksen puoluekokoukseen on vuosi, mutta puolueessa haetaan jo haastajaa puheenjohtaja Petteri Orpolle. Kokoomus yritti eduskuntavaaleissa nousua pääministeripuolueeksi, mutta eduskuntavaaleissa se jäi kolmanneksi ja oppositioon 12 hallitusvuoden jälkeen.

Orpo varmasti kokee kritiikin epäoikeudenmukaisesti. Kokoomus piti hyvin asemansa ja sai itse asiassa lisäpaikankin edellisvaaliin verrattuna. Muista hallituspuoleista siniset hävisi kokonaan kartalta ja keskusta romahti. Heti eduskuntavaalien jälkeen järjestetyissä eurovaaleissa kokoomus oli suurin.

Silti kokoomuksen sisällä on aivan järkevä kysyä onko sävyisä Orpo enää oikea mies johtamaan taistelua oppositiossa.

Haastajina mainitaan useimmiten Antti Häkkänen ja Elina Lepomäki. Puolueen vihertävää siipeä edustavan Kai Mykkäsen hetki tuntuu menneen ohi.

Häkkänen olisi ainakin Orpoa energisempi ja terävämpi esiintyjä. Lepomäki olisi vielä vihaisempi ja veisi puoluetta selvästi oikealle.

Orpo puolustaa linjaansa sillä, että vuonna 2003 oppositioon joutunut kokoomus yritti turhaan aggressiivista politiikkaa, josta ei ”tykätty” (IS 24.5.). Orpo haluaa olla ”rakentava ja asiallinen”.

Epäilijöiden mielestä nyt eletään toisenlaisessa maailmassa, jossa johtajan pitää olla vahva ja haastoon valmis.

Vaikeaa on, sillä vasta kolme vuotta sitten Orpo syrjäytti Alexander Stubbin, jonka katsottiin ajaneen puolueen kannatuksen alamäkeen. Nyt silloin kehutut ominaisuudet ovat Orpolle painolasti.

Kokoomuksen uskollinen äänestäjäkunta jaksaa uurnille kunnallis- ja eurovaaleissakin, kun muilla puolueilla on vaikeaa. Se tuntee etunsa ja uskoo kokoomuksen sitä ajavan. Liikkuvien äänestäjien kanssa on vaikeampaa. Moni palkansaaja miettii pitkään, onko kokoomus sittenkään turvallinen valinta.

Nyt kilpailu perussuomalaisten kanssa sotkee kokoomuksen kuvioita. Piirun verran isompi ja paljon ärhäkämpi puolue oppositiossa on uhka kokoomukselle. Se voi jäädä sivustakatsojaksi, kun Jussi Halla-ahon äänekkäät joukot keräävät kaiken huomion.

Kilpailu perussuomalaisten kanssa näiden omilla aseilla ei kuitenkaan ole vaaratonta. Se karkottaa maltillisia kokoomuslaisia. Suurin hyötyjä voivat olla hallituspuolueet, joiden kimppuun kokoomus ja perussuomalaiset ei ehdi omalta asemasodaltaan.

Kokoomus on perinteisesti korostanut talousosaamistaan, mutta perussuomalaiset nostavat pinnalle muita teemoja, jotka jakavat kokoomusta. Erityisesti kritiikki ilmastotoimia vastaan on tällainen. Kuka puheenjohtaja tulevaisuudessa onkin, helppoa hänellä ei ole.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt