Pääkirjoitus: Trumpiin iski epäilys – Iranin vastus liian kova?

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Donald Trumpkin epäröi sotaa 80 miljoonan asukkaan Iranin kanssa.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump peruutti torstaina viime hetkellä sotilasiskun Iraniin. Sen sijaan tehtiin kyberhyökkäys, jonka seurauksista ei ole tietoa.

Iran oli sitä ennen ampunut alas miehittämättömän amerikkalaislennokin. Aiemmin Yhdysvallat syytti Irania sabotaaseista ja hyökkäyksistä laivoja vastaan Omaninlahdella. Tästä ei ole kiistattomia todisteita.

Viime vuonna Yhdysvallat vetäytyi Iranin ydinohjelmaan rajoittavasta sopimuksesta. Pakotteiden lisääntyessä Iran on vihjaillut voivansa luopua sopimuksen noudattamisesta.

Hyökkäys 80 miljoonan asukkaan suureen Iraniin olisi hankala. Maajoukkoja pitäisi olla valtavasti ja tappiot suuria. Ilmassa Yhdysvalloilla on ylivoima, mutta sen käytöllä on rajansa, jos halutaan välttää suuria määriä siviiliuhreja.

Iran osoitti sietokykynsä 1980-luvun sodassa Irakia vastaan. Silloin satojentuhansien sotilaiden kuolema ei hetkauttanut islamilaista hallintoa Teheranissa. Sen jälkeen sitä on vastustettu välillä suurmielenosoituksin. Ulkopuolinen uhka voi kuitenkin vain yhdistää rivejä pappisjohdon taakse.

Trump kertoi peruneensa iskun, kun hänelle arvioitiin, että siinä voisi kuolla 150 ihmistä. Se olisi ollut liian iso kosto miehittämättömästä lennokista.

Trumpin miellyttävän inhimillinen piirre tuskin ihastutti Yhdysvaltain sotahaukkoja. He ovat odottaneet 40 vuotta kostoa maan Teheranin lähetystön miehityksestä ja pitävät maan pappisvaltaa vaarallisena. Iranissa taas muistetaan Yhdysvaltain toimet alkaen osuudesta maan kansallismielisen hallituksen syrjäyttämisestä 1950-luvulla.

Trump lupailee, että kun Iran luopuu ydinohjelmasta, siitä tulee ”vauras ja onnellinen” maa, jolla ei ole häntä parempaa ystävää. Muuten tulee aina vain lisää talouspakotteita.

Liikemiehen logiikalla tämän pitäisi toimia. Ylpeät ja itsepäiset johtajat eivät kuitenkaan kuuntele kauppalopojen lupauksia. Maan todellinen johtaja Ali Khamenei ei ole kiinnostunut neuvotteluista.

Presidentti Hasan Ruhani ja maltilliset iranilaispoliitikot ovat sivuraiteella. Yhdysvaltain toimet eivät helpota ydinsopimusta ajaneiden asiaa.

Pohjois-Korealla on valmis ydinase. Sen johtaja Kim-Jong Un on neuvotellut Trumpin kanssa, joskin laihoin tuloksin. Kimin kohtelu on silti erilaista kuin iranilaisten. Viimeksi pari päivää sitten hän kertoi saaneensa Trumpilta ”mielenkiintoisen” kirjeen.

Maailman yksinvaltiaat voivat päätellä, että kun maalla on valmis ydinase, Yhdysvaltain asenne pehmenee. Ajatuksen seuraukset huolestuttavat.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt