Suomi on jakautunut moneen osaan – Kaikkien aikojen poliittinen kevät päättyy

Julkaistu:

Politiikoille kesätauko tulee tarpeeseen julman kevään jälkeen.
Varsinkin vaalivuosina Suomen politiikan kevät on pitkä, juhannukseen kestävä. Nyt kevät oli kimurantti.

Eduskuntavaalien suurin yllätys oli, että demarit pitivät kyselyissä luvatun kärkipaikkansa, tosin äärimmäisen niukasti. Sitten alkoivat oikeat yllätykset. Antti Rinne onnistui kokoamaan hallituksen ensimmäisellä yrittämällä. Sen kokoonpano oli erilainen kuin odotettiin.

Yleisen veikkauksen mukaan Rinne olisi taipunut kompromisseihin kokoomuksen kanssa. Sen sijaan hän houkutti hallitukseen tappion kokeneen keskustan. Tuloksena oli vasemmistolaisin Suomen hallitus vuosikymmeniin.

Se jakoi Suomen. Hallituksessa ovat demarit, rkp, vihreät ja vasemmistoliitto sekä mukana roikkuva keskusta. Vastassa on selkeän konservatiivinen oppositio: perussuomalaiset, kokoomus ja kristillisdemokraatit.

Välissä on syvä aatteiden vallihauta.

Hallituksessa terävin piikkilanka on viritetty vihreiden ja keskustan välille. Keskustan äänestäjiä pelottaa vihreiden into ilmastonmuutoksen torjuntaa, kun he uskovat sen iskevän isojen taajamien ulkopuolella eläviin. Keskustassa kyräillään myös vihreiden maahanmuuttokantoja.

Vihreiden selkein tuki hallituksessa on vasemmistoliitto. Sdp ja rkp tasapainottelevat pitääkseen hallituksen kasassa. Näin voi käsikirjoitus kulkea.

Jonkinlainen välirauha vallitsee syksyyn asti, jolloin keskusta valitsee Juha Sipilän seuraajan. Seuraajalta vaaditaan rautaisia hermoja ja tilannetajua. Sen verran hankala leiristä toiseen lennossa loikanneen puolueen asema. Osalle puolueen peruskannattajista tämä tuli järkytyksenä.

Jos keskustan kannatus laskee, kasvaa hallituksen jättämistä haluavien keskustavaikuttajien määrä. Lähtö loisi tilanteen, jollaista ei ole miesmuistiin nähty. Eduskunnan hajottaminenkin olisi mahdollista.

Oppositiolla luulisi olevan kissanpäivät, mutta ei ole. Perussuomalaiset muistavat kuinka kokoomus oli sulkemassa heitä hallituksesta Jussi Halla-ahon noustua puheenjohtajaksi. Sitä seurasi puoluehajaannus. Monella perussuomalaisella on hyvä halu maksaa potut pottuina.

Edellisen hallituskauden tapahtumiin nähden kokoomuksen vaalitulos ei ollut huono. Puolue jäi kuitenkin kolmanneksi. Se hajottaa kokoomuslaisia , kun osa haluaa jo päästä eroon Petteri Orposta, jota pitää epäonnistujana. Tilalle halutaan vaikkapa Antti Häkkänen.

Yleensä kokoomus on pärjännyt vaaleissa, kun sillä on ollut maltillinen johtaja Jyrki Kataisen tapaan. Silloin liikkuvia äänestäjiä on tarttunut imuun herkästi

Nyt perussuomalaisten paine kuitenkin ajaa kokoomusta kovasti oikealle. Perussuomalaisilla on todellinen mahdollisuus kaapata itselleen osa kokoomuksen kantakannattajista ja kokoomuksen pitää vastata haasteeseen. Lopputuloksena voi olla, että kilpaillaan tärkeimmän oppositiopuolueen paikasta ja jätetään hallitus oikeasti haastamatta.

Oppositiossa unelmoidaan siitäkin, että hallituksen hajoamisen jälkeen keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset muodostaisivat jälleen uuden yhdessä. Keskustalle riski olisi suuri, kun äänestäjät sekoaisivat lopullisesti puolueen suunnasta ja aatteesta. Niin saattaisi kyllä tehdä keskustajohto itsekin.

Juhannuksesta alkaa Suomessa puolentoista kuukauden aika, jona ei tapahdu mitään, ei politiikassakaan. Tänä kesänä hiljaiset viikot ovat poliitikoille varmasti poikkeuksellisen tarpeen. Kokkoa katsellessa on hyvä miettiä tulevaa.

Se ilo suotakoon Suomen päättäjillekin.